Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Λαβρόφ: Αμφισβητεί τους προορισμούς των ουκρανικών σιτηρών και ζητάει στοιχεία από τον ΟΗΕ

Λαβρόφ: Αμφισβητεί τους προορισμούς των ουκρανικών σιτηρών και ζητάει στοιχεία από τον ΟΗΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ στοιχεία για τον προορισμό και τους τελικούς καταναλωτές των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Μάλιστα ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως οι “διορθώσεις” σε μια συμφωνία για το ξεμπλοκάρισμα των αποστολών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα εξαρτηθούν από την πληροφόρηση αυτή.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ: “Δεν πρόκειται απλώς για περιέργεια. Η διόρθωση ή ανακατεύθυνση περαιτέρω ενεργειών ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία για τα σιτηρά εξαρτάται από αυτό”.

Η Ρωσία υπέγραψε τον Ιούλιο συμφωνία για να διευκολυνθεί η αποστολή ουκρανικών σιτηρών που είχαν εγκλωβιστεί από την έναρξη του πολέμου της με την Ουκρανία. Από τότε έχει δηλώσει πως η συμφωνία δεν κατευθύνει τα σιτηρά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και έχει αφήσει να πλανάται η αμφιβολία για το κατά πόσον θα επιλέξει να την ανανεώσει στο μέλλον.

Στην ίδια ενημέρωση, ο Λαβρόφ είπε πως 5% έως 7% των σιτηρών αυτών φθάνουν στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με περίπου το 50% των εξαγωγών να μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις