Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Λαβρόφ: Γίνεται έρευνα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανταρσία της Wagner στη Ρωσία

Λαβρόφ: Γίνεται έρευνα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ανταρσία της Wagner στη Ρωσία

Φωτιές άναψε η γνωστοποίηση της πληροφορίας πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο μισθοφορικός στρατός του, η Wagner, ετοίμαζαν ανταρσία στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της 25ης Ιουνίου 2023, οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο Πριγκόζιν και η Wagner σχεδίαζαν κάτι… μεγάλο που φαινόταν να ήταν ένοπλη στάση κατά της Ρωσίας.

Μέχρι τώρα Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ άφηναν υπονοούμενα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες όχι μόνον γνώριζαν, αλλά πιθανώς είχαν εμπλοκή στην ανταρσία της Wagner.

Όμως σήμερα, 26/6/2023, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έδειξε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, αν και δεν το υιοθέτησε.

Συγκεκριμένα ο Λαβρόφ γνωστοποίησε πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν αν δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταρσία της Wagner.

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πάντως πως η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα του «έδωσε ενδείξεις» ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν εμπλοκή στην ένοπλη ανταρσία της Wagner. Επιπλέον η Αμερικανίδα διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ασφαλές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λιν Τρέισι, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, τόνισε πως η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ακόμη πως οι ισχυρισμοί της Δύσης και της Ουκρανίας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ανατινάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία είναι «ανοησίες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις