Κόσμος

Λαβρόφ: “Βλασφημία” το να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες τα θύματα στην Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "βλασφημία" να παραλληλίζονται με τρομοκράτες οι ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, που σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

“Είναι μια βλάσφημη δήλωση, με στόχο να αποφευχθεί μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή”, είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

Την Τρίτη, η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Βέλγιο, Σιμόνα Φράνκελ, χαρακτήρισε “τρομοκράτες” τα θύματα στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας ότι η αντίδραση του ισραηλινού στρατού δεν ήταν δυσανάλογη.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα “έντονα ανησυχητική” ο Λαβρόφ κατηγόρησε “εξτρεμιστικές ομάδες” ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν “αμάχους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων οι οποίες κινδυνεύουν πασιφανώς να εξελιχθούν σε συγκρούσεις”.

Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε επίσης να υπάρξει “απευθείας διάλογος” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. “Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε αναγκαία βοήθεια” για να ξεκινήσει ένς τέτοιος διάλογος, πρόσθεσε.

Χαμάς: Οι 50 ήταν μέλη μας

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας ανήκαν στην παλαιστινιακή οργάνωση, που διοικεί τον θύλακα.

Ο Σάλαχ αλ Μπαρνταουίλ, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ούτε σχετικά με το ενδεχόμενο ή όχι αυτοί οι Παλαιστίνιοι να ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ούτε σχετικά με τις συνθήκες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν.

Επιμένει το Ισραήλ για τα περί “τρομοκρατών”

Όμως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η ισραηλινή κυβέρνηση, που βρίσκονται αντιμέτωπες με σφοδρές αντιδράσεις μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά τη Δευτέρα κι άλλων δύο την Τρίτη έσπευσαν, επικαλούμενες αυτές τις δηλώσεις, να αμφισβητήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων και να επιμείνουν στη θέση τους ότι τις κινητοποιήσεις ενορχήστρωσε η Χαμάς.

«Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν» τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσε ο Σάλαχ αλ Μπαρνταουίλ, απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε εάν η Χαμάς επωφελείται από τις κινητοποιήσεις.

«Πενήντα μάρτυρες (νεκροί) ήταν της Χαμάς. Πώς η Χαμάς θα μπορούσε να συλλέξει τους καρπούς (του κινήματος) ενώ πληρώνει ένα τόσο υψηλό τίμημα;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε διαμέρισμα στο Βερολίνο - Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο
Μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, ένας άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμους και γιατρούς και στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Αστυνομία της Γερμανίας
Ο Έντι Ράμα σπούδασε στο Χάρβαρντ με ελληνική υποτροφία, ισχυρίζεται η Νίκη Τζαβέλα: «Κορυφαίο λάθος που τον επέλεξα»
Η πρώην βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, αποκάλυψε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός σπούδασε στο Χάρβαρντ με υποτροφία ελληνικού ιδρύματος, στο οποίο η ίδια η Νίκη Τζαβέλα ήταν αντιπρόεδρος
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα 13
Πάνω από 670.000 νοικοκυριά και καταστήματα χωρίς ηλεκτροδότηση στις ΗΠΑ - Σχεδόν 10.000 ακυρώσεις πτήσεων λόγω της «ιστορικής χιονοθύελλας»
Δεκαεπτά πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια, έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας
Ένας άνθρωπο διασχίζει το δρόμο κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης κοντά στην Times Square, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών
6
Πάνω από 10 φορές πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι οι πράκτορες της ICE στη Μινεάπολη - «Ήθελε να αλλάξει τον κόσμο» λέει η οικογένειά του
Ο Άλεξ Πρέτι «ήταν μια γενναιόδωρη ψυχή που νοιαζόταν βαθιά για την οικογένειά του και τους φίλους του», όπως και για τους βετεράνους τους οποίους φρόντιζε στο νοσοκομείο της Μινεάπολης, λένε φίλοι και συγγενείς του
Λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο μετά τον θάνατο ενός άνδρα που πυροβολήθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στο Μινεάπολις της Μινεσότα
5
Βλάβη σε καλώδιο ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας προκάλεσε το «μυστηριώδες» black out στο Νουούκ στη Γροιλανδία
Οι Γροιλανδοί είναι συνηθισμένοι σε διακοπές του ηλεκτρικού, οι οποίες συχνά οφείλονται στο βαρύ χειμώνα εξαιτίας και προκαλεί ζημιές στο καλώδιο υψηλής τάσης
Η ηλεκτρική ενέργεια έχει διακοπεί στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ, κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου