Κόσμος

Λαβρόφ: “Βλασφημία” το να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες τα θύματα στην Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "βλασφημία" να παραλληλίζονται με τρομοκράτες οι ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, που σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

“Είναι μια βλάσφημη δήλωση, με στόχο να αποφευχθεί μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή”, είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

Την Τρίτη, η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Βέλγιο, Σιμόνα Φράνκελ, χαρακτήρισε “τρομοκράτες” τα θύματα στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας ότι η αντίδραση του ισραηλινού στρατού δεν ήταν δυσανάλογη.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα “έντονα ανησυχητική” ο Λαβρόφ κατηγόρησε “εξτρεμιστικές ομάδες” ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν “αμάχους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων οι οποίες κινδυνεύουν πασιφανώς να εξελιχθούν σε συγκρούσεις”.

Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε επίσης να υπάρξει “απευθείας διάλογος” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. “Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε αναγκαία βοήθεια” για να ξεκινήσει ένς τέτοιος διάλογος, πρόσθεσε.

Χαμάς: Οι 50 ήταν μέλη μας

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας ανήκαν στην παλαιστινιακή οργάνωση, που διοικεί τον θύλακα.

Ο Σάλαχ αλ Μπαρνταουίλ, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε παλαιστινιακό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ούτε σχετικά με το ενδεχόμενο ή όχι αυτοί οι Παλαιστίνιοι να ήταν μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ούτε σχετικά με τις συνθήκες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν.

Επιμένει το Ισραήλ για τα περί “τρομοκρατών”

Όμως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η ισραηλινή κυβέρνηση, που βρίσκονται αντιμέτωπες με σφοδρές αντιδράσεις μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά τη Δευτέρα κι άλλων δύο την Τρίτη έσπευσαν, επικαλούμενες αυτές τις δηλώσεις, να αμφισβητήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων και να επιμείνουν στη θέση τους ότι τις κινητοποιήσεις ενορχήστρωσε η Χαμάς.

«Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν» τη Δευτέρα και την Τρίτη, δήλωσε ο Σάλαχ αλ Μπαρνταουίλ, απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε εάν η Χαμάς επωφελείται από τις κινητοποιήσεις.

«Πενήντα μάρτυρες (νεκροί) ήταν της Χαμάς. Πώς η Χαμάς θα μπορούσε να συλλέξει τους καρπούς (του κινήματος) ενώ πληρώνει ένα τόσο υψηλό τίμημα;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS