Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Λεπτό προς λεπτό το debate Μέρκελ – Στάινμπρουκ – Μέρκελ: Ενα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί

Λεπτό προς λεπτό το debate Μέρκελ – Στάινμπρουκ – Μέρκελ: Ενα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί

– Γκάφα Στάινμπρουκ: Θεώρησε ότι η μόνη αλήθεια είναι στο Wikipedia
– Δυο φορές έχει χάσει την ψυχραιμία της η Μέρκελ
– Το debate είχε διάρκεια 90 λεπτά – Καταγράφηκαν 1.735 tweets το λεπτό!
– Πάνω από 47.000 tweets για την Μέρκελ – Μόλις 28.000 για τον Στάινμπρουκ
– Μεταδίδεται ζωντανά από τα 4 μεγαλύτερα κανάλια της Γερμανίας
– Είναι η μια και μοναδική τηλεμαχία που θα γίνει πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου
– Είναι η μοναδική ευκαιρία του Πέερ Στάϊνμπρουκ να νικήσει την Ανγκελα Μέρκελ έστω στις εντυπώσεις

ΩΡΑ 23.04 Το debate έπεσε λίγο έξω χρονικά. Κλείνει με τις τοποθετήσεις των δυο πολιτικών. Τόσο ο Στάινμπρουκ όσο και η Μέρκελ έκλεισαν με χαμόγελο την τοποθέτησή τους. Τώρα τον λόγο έχουν οι αναλυτές και τα social media.

ΩΡΑ 22.55 Τελική ευθεία. Εχουν μείνει μόλις 5 λεπτά για το τέλος του debate.

ΩΡΑ 22.47 Η Μέρκελ ερωτάται επίμονα για τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ιδίως για τα στοιχεία που αποκάλυψε ο πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν. Εδώ η Μέρκελ παραδέχεται ότι δεν ήξερε πως οι ΗΠΑ κατασκόπευαν την Γερμανία.

Ο διάλογος:

Δημοσιογράφος: Ξέρατε τίποτα για τα στοιχεία που αποκάλυψε η Σνοουντεν;
Μέρκελ: Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνώριζα. Το ομολογώ!

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε επίσης ότι από την στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν και την Γερμανία, χάθηκε αυτοματα η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών.

 Για το θέμα της Συρίας η Μέρκελ είπε ότι η επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων ήταν μια παρανοϊκή πράξη αλλά απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας σε μια επίθεση.

Από την άλλη, ο Πέερ Στάινμπρουκ χαρακτήρισε “γενναία ανυπακοή” αυτό που έκανε ο Σνόουντεν.

Είπε επίσης ότι αν ήταν καγκελάριος η χώρα του δεν θα λάμβανε μέρος σε επίθεση εναντίον της Συρίας.

ΩΡΑ 22.30 Άλλη μισή ώρα έμεινε για τους δυο υποψηφίους. Αυτά που συζητούνται σε facebook και twitter δεν είναι τα λεγόμενά τους αλλά, το κολιέ της Μέρκελ και η γραβάτα του Στάινμπρουκ. Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών θεωρείται ότι έκανε γκάφα όταν προσκάλεσε έναν από τους δημοσιογράφους να ψάξουν για το οικονομικό πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών στο Wikipedia, θεωρώντας ότι είναι η μόνη αξιόπιστη πηγή….

ΩΡΑ 22.23 Ανακεφαλαιώνοντας: Στο παιχνίδι των εντυπώσεων η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να εχει μεινει λίγο πίσω παρότι έχει μιλήσει ήδη περισσότερη ώρα από τον Πέερ Στάϊνμπρουκ. Εκείνη είναι που εμφανίστηκε ήδη εκνευρισμένη, αλλά και οργισμένη με τους δημοσιοργάφους που προσπαθούσαν να την διακόψουν. Από την άλλη ο Στάινμπρουκ, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τους μισθούς των πολιτικών και είπε ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κατώτατο μισθό, γιατί όχι και η Γερμανία.

ΩΡΑ 22.00 Συμπληρώθηκε ήδη μισή ώρα στο debate και το θέμα: Ελλάδα έχει ήδη συζητηθεί. Όμως θεωρείται σίγουρο ότι θα επανέλθει.

Η Μέρκελ εμφανίζεται αρκετά ενοχλημένη γιατί οι παρουσιαστές την διακόπτουν και κάνουν πιο πιεστικές τις ερωτήσεις τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΩΡΑ 21.57 Στάιμπρουκ: Εάν ήμουν εγώ καγκελάριος, θα ακολουθούσα μία εντελώς διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ασφαλώς και υποστηρίζω την πολιτική αλληλεγγύης, αλλά σε καμία περίπτωση σε αυτή την υπερβολική δοσολογία…

ΩΡΑ 21.55 Μέρκελ: Να σας θυμήσω κύριε Στάινμπρουκ ότι και το δικό σας κόμμα υποστήριξε και ψήφισε τα προηγούμενα πακέτα για την Ελλάδα.

ΩΡΑ 21.53 Σταϊνμπρουκ: Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μέτρα λιτότητας για να βοηθήσουμε τις χώρες με κρίση χρέους να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους.
Κανείς δεν μπροούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σχόλια στο twitter: Μόνο ο Τσακ Νόρις μπορεί να σταματήσει την Άνγκελα Μέρκελ


ΩΡΑ 21.50 Μέρκελ:
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη ποιο θα είναι το ύψος ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα. Ένα τρίτο πακέτο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Γερμανία πρέπει όμως να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα από την πλευρά της δε θα καθυστερήσει σε καμία περίπτωση τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Μιλώντας επίσης για την Ελλάδα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι η μεγαλύτερη κρίση που έπληξε ποτέ την Ευρώπη. Ως καγκελάριος, οφείλω να βεβαιωθώ ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δε θα σταματήσουν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω. Ο Σόιμπλε είχε πει από το 2012 ότι η Μπούντεσταγκ είναι αυτή που θα αποφασίσει.
Με το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δε βοηθάμε μόνο τους εταίρους μας, αλλά στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο και τις γερμανικές τράπεζες από τις οποίες είχαν δανειστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις, και οι οποίες τώρα θα ήθελαν να τους επιστραφούν τα χρήματα.
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε κυκλοφορία το ευρώ, υπήρξαν προβλήματα και έγιναν λάθη. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας. Κανένας δε μπορεί να γνωρίζει ποιές θα είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

ΩΡΑ 21.46 Μέρκελ: Με τη φορολογία των εισοδημάτων μπορούμε να κρατήσουμε την οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς.
 Τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί οφείλονται σε λάθος πολιτική των προκατόχων μας, και εμείς προσπαθούμε να ξεπληρώνουμε το δημόσιο χρέος.

ΩΡΑ 21.44 Στάινμπρουκ: Τα τελευταία χρόνια, παρότι η οικονομία είναι σε ανάπτυξη, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει μεγαλώσει. Δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε τα λεφτά από την τσέπη των φορολογούμενων, όπως αδίκως μας κατηγορούν.

ΩΡΑ 21.41 Μέρκελ: Πιστεύω ότι έχουμε την καλύτερη συνταγή για την οικονομία. Σκοπός μας είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, να βελτιώσουμε τις υποδομές σε όλους τους τομείς, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, και θα προσπαθήσουμε να τις αυξήσουμε. Σήμερα οι γερμανοί, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν πριν τέσσερα χρόνια, και σε περίπτωση που εκλεγώ, σε τέσσερα χρόνια από σήμερα, θα βρίσκονται σε καλύτερη. Δώσαμε ευκαιρίες σε νέες ανθρώπους, μπορούμε να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας.

ΩΡΑ 21.39 Στάινμπρουκ: Οι πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτική, για τα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Αρκετοί πολίτες προσπαθούν με δυσκολία να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

ΩΡΑ 21.36 Μέρκελ:Είμαστε και οι δύο συνειδητοποιημένοι ότι η Γερμανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.

ΩΡΑ 21.33 Και η Άνγκελα Μέρκελ αγέλαστη έκανε την πρώτη της τοποθέτηση.
Μέρκελ: Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές, αν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητα των πολιτών αυτής της χώρας. Είμαστε μία χώρα που μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Η Γερμανία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, παρότι η Ευρωζώνη βυθίστηκε τους τελευταίους μήνες στην κρίση.

ΩΡΑ 21.30 H αναμέτρηση άρχισε στις 21.30 ακριβώς και τον λόγο πήρε ο Πέερ Στάινμπρουκ. Ιδιαίτερα σφιγμένος και κοιτώντας με αμηχανία την κάμερα.
Είπε: Θέλω να δω τη Γερμανία να στέκεται και πάλι στα πόδια της, θέλω η Γερμανία να μπορέσει να ξεπεράσει τα όποια οικονομικά προβλήματα. Έχω ανάγκη από μία καλύτερη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Οφείλουμε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της πολιτικής της Γερμανίας, καθώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχουμε χάσει τους στόχους μας, Πορευόμαστε χωρίς πυξίδα. Έχω ακούσει από πολλούς πολίτες τις τελευταίες ώρες ότι απαιτούν και από τους δύο μας απαντήσεις για τα προβλήματά τους.

Πολλά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εν αναμονή της έναρξης του debate. Για παράδειγμα:
Η σελίδα της Μέρκελ στο Facebook έχει περίπου 346.000 like, ενώ η σελίδα του Στάινμπρουκ έχει μόνο 32.000!

Επίσης:

Και οι δύο υποψήφιοι γνωρίζουν τα τρία θέματα – ενότητες της τηλεμαχίας, ωστόσο δεν γνωρίζουν τις ερωτήσεις… Πρώτος θα απαντάει στις ερωτήσεις ο Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ τον τελευταίο λόγο θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ.

ΩΡΑ 21.24 Η αίθουσα Τύπου (έχει και μπύρα και κρασί)

ΩΡΑ 21.15 Όλα έτοιμα στο studio λίγη ώρα πριν την τηλεμαχία

ΩΡΑ 20.45 Με αέρα καγκελαρίου έφτασε λίγο αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ ντυμένη στα μπλέ και με ένα κολιέ στα χρώματα της Γερμανικής σημαίας.


ΩΡΑ 20.38 Πρώτος έφτασε ο Πέερ Στάινμπρουκ, λίγο αμήχανος.

ΩΡΑ 20.30 ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Τι περιμένουν από το αποψινό debate και οι δυο πλευρές

Είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία του αντιπάλου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου,  Σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρουκ, να μειώσει το ευρύ προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις, όταν θα αναμετρηθούν στην μοναδική τους τηλεμαχία.

Ο ηγέτης του SPD αναμένεται να αποπειραθεί να επισημάνει ειδικά το ότι η Μέρκελ δεν έχει μιλήσει με ειλικρίνεια στους Γερμανούς για τα μελλοντικά σχέδια της όσον αφορά την στήριξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες ως τις ομοσπονδιακές εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική συμμαχία (CDU/CSU) της Μέρκελ παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί, με 41% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Stern αυτή την εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παραμένουν καθηλωμένοι στο 22%.

Ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι ο υποψήφιος που επέλεξε το κόμμα του παρότι δεν είναι ο πρόεδρος του SPD.

Κατά την διάρκεια της 90λεπτης συζήτησης, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, στις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε απευθείας μετάδοση από τα τέσσερα κύρια τηλεοπτικά κανάλια της Γερμανίας, ο Στάινμπρουκ εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την —συχνά δίκοπη— ευγλωττία του και την ετοιμολογία του εναντίον της Μέρκελ, ο τρόπος ομιλίας της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά επίπεδος και αόριστος.

Ο Στάινμπρουκ, ο οποίος μοιάζει να έχει ξεπεράσει μια σειρά από γκάφες αλλά δεν έχει καταφέρει να αναστρέψει την διαμορφωμένη κατάσταση στην διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία ελάχιστα είναι τα άγνωστα σημαντικά θέματα. Ο ηγέτης του SPD αναμένεται να αποπειραθεί να επισημάνει ειδικά το ότι η Μέρκελ δεν έχει μιλήσει με ειλικρίνεια στους Γερμανούς για τα μελλοντικά σχέδια της όσον αφορά την στήριξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ωστόσο μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Bild am Sonntag έδειξε ότι ένα 62% των πολιτών αναμένουν η Μέρκελ να βγει νικήτρια από την τηλεοπτική τους αναμέτρηση και μόλις ένα 16% περιμένει ότι ο Στάινμπρουκ θα πείσει πως υπερέχει.

Και οι δύο αναμένεται να δεχθούν πιεστικές ερωτήσεις όσον αφορά τη στάση τους ενόψει της ενδεχόμενης ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, μετά την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ την 21η Αυγούστου.

Η Μέρκελ και ο Στάινμπρουκ θα αντιμετωπίσουν ένα πάνελ τεσσάρων γνωστών τηλεοπτικών παρουσιαστών και η διαδικασία είναι αμερικανικού τύπου. Ο Στάινμπρουκ θα μιλήσει πρώτος. Η Μέρκελ θα έχει τον τελευταίο λόγο. Οι απαντήσεις τους θα πρέπει να είναι σχεδόν ίδιες σε χρόνο. Αμέσως μετά, θα υπάρξει ευρεία κάλυψη από τα ηλεκτρονικά αρχικά ΜΜΕ, για να συζητηθεί ποιος ή ποια αναδείχθηκε νικητής ή νικήτρια.

Τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στη Γερμανία αναμένεται να καταλήξουν τι θα ψηφίσουν από σήμερα και τις επόμενες τρεις εβδομάδες κι οι δύο αντίπαλοι ελπίζουν να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν αποψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σταθερό παραμένει το προβάδισμα της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η Ελλάδα βγάζει ξανά Καγκελάριο την Μέρκελ

“Εντολή” Μέρκελ: Γονατίστε την Ελλάδα για να κερδίσω τις εκλογές

Κα Μέρκελ πείτε μας ακριβώς τι θα κάνετε με την Ελλάδα;

.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε