Κόσμος

Λετονία: Συνελήφθη για διαφθορά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς συνελήφθη από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters, από το γραφείο του πρωθυπουργού Μάρις Κουσίνσκις, η Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας έχει θέσει υπό κράτηση τον Ρίμσεβικς.

Αφού ανακρίθηκε επί επτά ώρες στα γραφεία της KNAB στη Ρίγα, ο διοικητής οδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα άλλο σημείο, παρουσία του δικηγόρου του, Σαουλβέντις Βάρπινς και στελεχών της Υπηρεσίας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του βαλτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BNS που παρακολουθούσε τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η KNAB δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση μέχρι στιγμή. Η εκπρόσωπός της, Λάουρα Ντούσα, είπε ότι θα εκδοθεί μια ανακοίνωση αργότερα. Δεν έχει διευκρινιστεί από καμία πηγή για ποιο αδίκημα κατηγορείται ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. “Προς το παρόν, ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος αξιωματούχος έχουμε κάποιον λόγο να παρέμβουμε στη δουλειά της KNAB. Η υπηρεσία εργάζεται με επαγγελματικό τρόπο” τόνισε ο Κουσίνσκις μιλώντας στο BNS. “Όταν η KNAB θεωρήσει ότι είναι δυνατόν να δώσει περισσότερες πληροφορίες στο κοινό, θα το κάνει”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται πλήρως το έργο της υπηρεσίας και είναι έτοιμη να την στηρίξει “εφόσον χρειαστεί”.

Ζήτησαν την παραίτησή του

Ο Ίλμαρς Ρίμσεβικς ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2001.

Σύμφωνα με τον Κουσίνσκις, μέχρι στιγμής “δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας”.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λετονίας Ράιμοντς Βεγιόνις ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να συζητήσει “την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα”, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί από το αξίωμά του. “Δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι σύμβολο για κάθε χώρα, πιστεύω ότι θα ήταν λογικό αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον για όσο διαρκεί η έρευνα, να παραιτηθεί” είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 23
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία
Πέντε συλλήψεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία - Σκόπευαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά» λέει ο Τραμπ
Η RAF Φέρφορντ στη Βρτεανία είναι από τις σημαντικότερες αεροπορικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Βρετανία
Πέδρο Σάντσεθ: Διαβεβαιώνει πως εργάζεται εντατικά για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης
Το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού μετά το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η έξωση της Μαρικάρμεν, ηλικιωμένης ΑμεΑ από το σπίτι της στη Μαδρίτη καθώς δεν μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο
Ο Πέδρο Σάντσεθ