Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Λευκορωσία: Άλλοι 118 μετανάστες εγκατέλειψαν τη χώρα – Συρία και Ιράκ ναυλώνουν πτήσεις

Λευκορωσία: Άλλοι 118 μετανάστες εγκατέλειψαν τη χώρα – Συρία και Ιράκ ναυλώνουν πτήσεις

Τη Λευκορωσία εγκαταλείπουν μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με την Πολωνία σε μια προσπάθεια να περάσουν στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η Λευκορωσία ανακοίνωσε πως πάνω από 100 μετανάστες εγκατέλειψαν αεροπορικώς τη χώρα, ενώ αναμένονται κι άλλες αναχωρήσεις.

Τη Δευτέρα (22.11.2021), μετανάστες έφυγαν από τα σύνορα με την Πολωνία. Συγκεκριμένα, «118 άνθρωποι αναχώρησαν από το αεροδρόμιο του Μινσκ και οι αναχωρήσεις συνεχίζονται», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του λευκορωσικού υπουργείου Εσωτερικών αρμόδιου για τη μετανάστευση, Αλεξέι Μπεγκούν, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.  

Σήμερα, και άλλοι μετανάστες περίμεναν στη ζώνη επιβίβασης του αεροδρομίου του Μινσκ για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πρόσθεσε ο Μπεγκούν, χωρίς να δίνει αριθμούς, ούτε να διευκρινίζει τις εθνικότητες των ανθρώπων αυτών.

Ο εκπρόσωπος είπε ωστόσο πως οι πρεσβείες πολλών χωρών, όπως της Συρίας και του Ιράκ, ναυλώνουν πτήσεις για τον επαναπατρισμό των «υπηκόων τους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση» στη Λευκορωσία.

Το Μινσκ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι μια πρώτη ομάδα μεταναστών, περισσότεροι από 400 Ιρακινοί, είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με αεροπλάνο.

Το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που διοικεί τη Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994, κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι προσέλκυσε από το καλοκαίρι δεκάδες μετανάστες που προέρχονταν κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Βαρσοβία κατήγγειλε επανειλημμένα έναν “υβριδικό πόλεμο” του Μινσκ.

Ενώ η Λευκορωσία τους είχε υποσχεθεί μια εύκολη διέλευση στην Ευρώπη, οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε δύσκολες συνθήκες, με πολλούς ανάμεσά τους να κατασκηνώνουν σε ένα δάσος κάτω από αρνητικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει στη συνοριακή ζώνη από το καλοκαίρι.

Οι πρώτες επιστροφές Ιρακινών μεταναστών στη χώρα τους πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα σε Λευκορώσους και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Λουκασένκο είχε δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μια νίκη για τον Λευκορώσο ηγέτη η αμφιλεγόμενη επανεκλογή του οποίου πέρυσι δεν έχει αναγνωριστεί από τις χώρες της Δύσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις