Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Λευκορωσία: Η Πολωνία διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα σύνορά της με κάθε τρόπο

Λευκορωσία: Η Πολωνία διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα σύνορά της με κάθε τρόπο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη (18.11.2021) ότι η Ευρώπη θα δεχθεί την εισροή «εκατομμυρίων» μεταναστών, αν οι συνοριακές πολιτικές παραμείνουν χαλαρές, σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση που έχει ξεσπάσει στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

«Αν δεν είμαστε ικανοί να εμποδίσουμε τώρα την είσοδο χιλιάδων μεταναστών, σύντομα θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια που θα έρχονται προς την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι μιλώντας στην Bild, χωρίς να αποκλείσει την περίπτωση πολέμου.

«Αν δεν προστατεύσουμε αποφασιστικά και δεν υπερασπίσουμε τα σύνορά μας στην Ευρώπη, εκατοντάδες εκατομμύρια από τη Αφρική ή τη Μέση Ανατολή θα προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία», δήλωσε.

Ο Μοραβιέτσκι περιέγραψε την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν στην Πολωνία, χώρα μέλος της ΕΕ, ως σταθερή με αυξανόμενο κίνδυνο.

«Λευκορωσικές δυνάμεις προκαλούν όλο και πιο άμεσα. Ελπίζω ότι δεν θα κάνουν αυτό το ένα βήμα παραπάνω στη διαδικασία», δήλωσε. «Επειδή εμείς οι Πολωνοί είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας με κάθε τρόπο. Τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και επίσης του ΝΑΤΟ».

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ευχαριστημένος που έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ. Ενδέχεται να ακολουθήσει τώρα μια κοινή δήλωση της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

«Ένα άλλο βήμα θα μπορούσε να είναι η ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρεται επισήμως στην παραβίαση των εδαφών τους», δήλωσε. Το άρθρο προβλέπει διαβουλεύσεις ανάμεσα στους συμμάχους, αλλά όχι ακόμη στρατιωτική αρωγή.

Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό τι σχεδιάζουν η Λευκορωσία και η Ρωσία. «Ενδέχεται η κρίση στα σύνορα να έχει στόχο μόνο να αποσπάσει τη προσοχή από νέες στρατιωτικές επιθέσεις που ο Πούτιν ετοιμάζει στην Ουκρανία».

Εθελοντές από τη Λιθουανία φροντίζουν τους εγκλωβισμένους μετανάστες

Μια ομάδα πέντε εθελοντών σε ένα γκαράζ κοντά στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, πακετάρει σπίρτα, ζεστά γάντια, κάλτσες, ένα ποτήρι και ένα κουτάλι μέσα σε πλαστικές σακούλες που θα δοθούν στους μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας τους και οι οποίοι πρόκειται να επαναπροωθηθούν στη Λευκορωσία.

«Δεν θα αλλάξει την τύχη των μεταναστών, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω. Οπότε προσπαθώ να βοηθήσω», δηλώνει ο Ντομάντας Ζέκας που εργάζεται εν μέσω βουνών από κουτιά με τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία πακετάρουν οι εθελοντές.

Την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 6.000 πακέτα με τρόφιμα – κονσέρβες κρέατος, φασόλια και καλαμπόκι, μπισκότα και νουντλς– τα οποία συσκεύασαν εθελοντές διανεμήθηκαν στους μετανάστες στα σύνορα.

Τα τρόφιμα προσφέρουν οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Caritas, και πακετάρονται σε συνεργασία με τα μέλη της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας, η οποία προσέφερε το γκαράζ και δίνει τα πακέτα στα μέλη της που κάνουν περιπολία στα σύνορα.

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν εισέλθει στη Λιθουανία φέτος και ολοένα και περισσότεροι φτάνουν από τη Λευκορωσία, με την ΕΕ να κατηγορεί το Μινσκ ότι οργανώνει μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον του λευκορωσικού καθεστώτος.

Από τις αρχές Αυγούστου η Λιθουανία έχει επαναπροωθήσει στη Λευκορωσία περίπου 7.000 μετανάστες. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο ευάλωτοι άνθρωποι τίθενται σε κίνδυνο.

Οι λιθουανικές αρχές έχουν επιτρέψει σε λίγους περισσότερους από 160 μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους, τους οποίους το Βίλνιους ορίζει ως «πραγματικό κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή». Ο βουλευτής Τόμας Τομίλινας κατήγγειλε μιλώντας στο Reuters ότι οι αποφάσεις για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών λαμβάνονται από τους συνοριοφύλακες που κάνουν περιπολία, οι οποίοι βασίζονται σε ασαφείς οδηγίες, χωρίς να συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης ανθρωπιστικές οργανώσεις ή οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Μια οικογένεια από το Ιράκ με τέσσερα παιδιά κάτω των 10 ετών συνελήφθη στη Λιθουανία, κοντά στη Λευκορωσία, στις 6 Νοεμβρίου την ώρα που έριχνε παγωμένη βροχή. Επαναπροωθήθηκαν το επόμενο πρωί, δήλωσε ο Τομίλινας.

Ο εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής Ρόκας Πουκίνσκας σχολίασε ότι στους μετανάστες δίνεται φαγητό και τους επιτρέπεται να ζεσταθούν αλλά και να υποβάλουν αίτηση για να παραμείνουν στη Λιθουανία, εφόσον μπορούν να στηρίξουν το αίτημά τους για παροχή ασύλου. Όμως τόνισε ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα απλώς και μόνο επειδή έχουν παιδιά μαζί τους.

Οι εθελοντές πακετάρουν τη βοήθεια στο γκαράζ χωρίς να συζητούν τι συμβαίνει στα δάση.

«Δεν συμμετέχουμε στις επαναπροωθήσεις και δεν δημιουργήσαμε αυτή την κατάσταση. Μπορούμε τουλάχιστον να αναλάβουμε την ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος, ώστε οι άνθρωποι να επιβιώσουν», δήλωσε ο συντονιστής της Caritas Βάιντα Μαρτουσεβιτσίουτε.

Ιρακινοί και Κούρδοι κάνουν τσεκ – ιν για την επιστροφή τους από τη Λευκορωσία

Εκατοντάδες Ιρακινοί, που είχαν κατασκηνώσει για εβδομάδες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, έκαναν τσεκ-ιν για μια πτήση επιστροφής στο Ιράκ σήμερα, ανέφερε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι μετανάστες, κυρίως Κούρδοι του Ιράκ, αναμένεται να επιβιβαστούν σε μια πτήση στο Μινσκ στις 1:45 μ.μ. τοπική ώρα με προορισμό την Αρμπίλ στην αυτόνομη περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν στο Ιράκ και στη συνέχεια τη Βαγδάτη, ανέφερε το υπουργείο.

Ιρακινοί, ιδίως Κούρδοι, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των 4.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταναστών που περιμένουν στα δάση της Λευκορωσίας υπό συνθήκες ψύχους και προσπαθούν να περάσουν στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία.

Πολλοί λένε πως οι λευκορωσικές αρχές δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στο Μινσκ.

Η ΕΕ επιδιώκει να σταματήσει αυτό που λέει πως είναι μια πολιτική από τη Λευκορωσία να ωθήσει τους μετανάστες προς τα σύνορα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στο Μινσκ για την καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι εναντίον της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του βετεράνου ηγέτη Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο δήλωσε πως η Λευκορωσία προσπαθεί να πιέσει τους μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά κανείς τους δεν θέλει να επιστρέψει.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα σύνορα τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου ενός 19χρονου Σύρου ο οποίος πνίγηκε σε ένα ποτάμι στην προσπάθεια του να περάσει στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις