Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Λευκορωσία: Καταδικάστηκε η σύντροφος του Ρομάν Προτάσεβιτς σε φυλάκιση 6 ετών

Λευκορωσία: Καταδικάστηκε η σύντροφος του Ρομάν Προτάσεβιτς σε φυλάκιση 6 ετών
Φωτογραφία Reuters

Σε φυλάκιση 6 ετών καταδικάστηκε η Ρωσίδα φοιτήτρια, Σοφία Σαπέγκα, από δικαστήριο της Λευκορωσίας, σύντροφος του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 23 Μαΐου του 2021, όταν λευκορωσικές αρχές εξανάγκασαν σε προσγείωση στο Μινσκ αεροπλάνο της Ryanair.

Αρχικά, οι δύο συλληφθέντες στη Λευκορωσία είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά τη σύλληψή τους. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς είναι εκ των ιδρυτών της λευκορωσικής ενημερωτικής ιστοσελίδας NEXTA.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και αναγκάσθηκε από τις λευκορωσικές αρχές να αλλάξει την πορεία του και να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, σε μία ενέργεια που καταγγέλθηκε τότε ως πράξη κρατικής πειρατείας.

Το Μινσκ απάντησε στην διεθνή κατακραυγή με τον ισχυρισμό ότι αναχαίτισε και εξανάγκασε το αεροσκάφος της Ryanair σε προσγείωση στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας αφού υπήρξε «ειδοποίηση για βόμβα». Ερευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ απέδειξε ότι ο ισχυρισμός ήταν ψευδής.

Μετά την σύλληψή τους, ο Ρομάν Προτασέβιτς, που ζούσε στην Ευρώπη από το 2019 και η Σοφία Σαπέγκα εμφανίσθηκαν σε βίντεο μετά την «ομολογία» τους, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αποσπάσθηκε δια της βίας.

Το NEXTA διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας που ακολούθησε την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας. Η λευκορωσική αντιπολίτευση κατήγγειλε τότε εκτεταμένη νοθεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την Λευκορωσία. Ακολούθησε πογκρόμ κατά της λευκορωσικής αντιπολίτευσης με μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις αντιφρονούντων.

Ο Ρομάν Προτασέβιτς παραμένει σε κατ’οίκον περιορισμό στην Λευκορωσία εν αναμονή της δίκης του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις