Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λευκορωσία – Πολωνία: «Παραγκούπολη» μεταναστών δίπλα στον φράχτη

Λευκορωσία – Πολωνία: «Παραγκούπολη» μεταναστών δίπλα στον φράχτη

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στα σύνορα ΛευκορωσίαςΠολωνίας, σε μια ύστατη προσπάθεια να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη. Οι απελπισμένοι μετανάστες έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς δίπλα στον φράχτη, την ώρα που απέναντί τους στην άλλη πλευρά χιλιάδες δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται παραταγμένοι περιφρουρώντας τα σύνορα της Πολωνίας.

Η συνοριοφυλακή της Πολωνίας εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή 3.000 έως 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και ότι περισσότεροι συνεχίζουν να καταφθάνουν εκεί καθημερινά.

Ο μεγαλύτερος καταυλισμός που έχει στηθεί, με πάνω από 1.000 ανθρώπους, βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από την πολωνική πόλη Κούζνικα. Οι εικόνες που έρχονται από το σημείο είναι σπαρακτικές. 

Οι απελπισμένοι μετανάστες έχουν στήσει μια πρόχειρη παραγκούπολη μόλις λίγα μέτρα από τα σύνορα με μοναδικό εφόδιο την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν το λεπτό συρματόπλεγμα, οι περισσότεροι επί ματαίω. 

Η Πολωνία έχει κηρύξει τις αρχές σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής και υπάρχει ενίσχυση δυνάμεων και από άλλες χώρες.

Σημειώνεται πως ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί δήλωσε την Παρασκευή (12.11.2021) πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με την άφιξη πολλών ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή μέσω της Λευκορωσίας να αναμένεται να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε την Παρασκευή 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις