Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Λίβανος: «Ακέφαλο» το κράτος – Απέτυχε να εκλέξει αρχηγό το κοινοβουλίο

Λίβανος: «Ακέφαλο» το κράτος – Απέτυχε να εκλέξει αρχηγό το κοινοβουλίο

Δεν κατάφερε το κοινοβούλιο του Λιβάνου να εκλέξει το νέο αρχηγό του κράτους, ο οποίος αναμένεται να να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, η θητεία του οποίου λήγει στις 31/10/2022.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι δήλωσε χαρακτηριστικά πως θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όταν προκύψει συναίνεση για έναν υποψήφιο για τη θέση.

Αν δεν προκύψει συναίνεση σε έναν υποψήφιο, η προεδρία θα παραμείνει κενή, όταν λήξει η θητεία του Αούν, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Άξιο αναφοράς, είναι το γεγονός πως οι περισσότερες ψήφοι των βουλευτών κατά τη σημερινή συνεδρίαση -63- ήταν λευκές, ενώ ο χριστιανός πολιτικός Μισέλ Μουαουάντ κέρδισε 36 ψήφους από τους 122 παρόντες βουλευτές.

Το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου βασίζεται στα θρησκεύματα και έτσι τη θέση του προέδρου της χώρας καταλαμβάνει ένας Μαρωνίτης χριστιανός. Η θέση έχει παραμείνει κενή αρκετές φορές κατά το παρελθόν μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Προβλέποντας το κενό αυτό, οι πολιτικοί έχουν αυξήσει τις προσπάθειες για να συμφωνήσουν σε μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον σουνίτη μουσουλμάνο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος υπηρετεί τώρα ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, στον οποίο μπορούν να περάσουν οι προεδρικές εξουσίες μέχρι να συμφωνηθεί η εκλογή ενός προέδρου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις