Κόσμος

Λίβανος: Κατασχέθηκαν 20 τόνοι νιτρικού αμμωνίου σαν αυτό που ισοπέδωσε την Βηρυτό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνολικά 20 τόνους νιτρικού αμμώνιου, της ίδιας χημικής ουσίας που προκάλεσε την πολύνεκρη, καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από έναν χρόνο κατέσχεσαν οι αρχές του Λιβάνου, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (ANI).

Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια λευκή, άοσμη σκόνη που χρησιμοποιείται ως λίπασμα αλλά και ως συστατικό για εκρηκτικές ύλες.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού στοίχισε τη ζωή σε 214 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 6.500 τραυματίστηκαν. Οι αρχές παραδέχτηκαν ότι σε αποθήκη του λιμανιού φυλάσσονταν, χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τεράστιες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου.

Σύμφωνα με το ΑΝΙ, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έρευνα την Παρασκευή σε μια αποθήκη λιπασμάτων στην κοιλάδα Μπεκάα και σε ένα φορτηγό εντόπισαν 20 τόνους της επικίνδυνης ουσίας. Το φορτίο μεταφέρθηκε «σε ασφαλή χώρο».

Ένα μεγάλο μέρος της κοιλάδας Μπεκάα θεωρείται προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ, του ένοπλου κινήματος που ασκεί μεγάλη επιρροή στον Λίβανο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ Μαουλάουι πήγε στην Μπεκάα και ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στην περιοχή. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μεταφέρουμε αυτές τις ουσίες σε ασφαλή χώρο, μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη» ώστε να αποφευχθεί «μια καταστροφή», τόνισε.

Ένας υπεύθυνος της εταιρίας στην οποία ανήκει το φορτίο είπε ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. «Ένας υπάλληλός μας ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το νιτρικό αμμώνιο (στην αποθήκη). Εργαζόμαστε στον τομέα της βιομηχανίας λιπασμάτων και τροφίμων εδώ και 40 χρόνια», εξήγησε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουλάχιστον 3 τραυματίες από των σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στο Περού - Μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία και ιατρικά κέντρα
Βίντεο δείχνουν βράχους να αποκολλούνται από λόφους γύρω από την Κορακόρα, πόλη κάπου 10.000 κατοίκων, την πλησιέστερη στο επίκεντρο, στον νομό Αγιακούτσο
περου σεισμος
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης