Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Λίβανος: Ξέσπασε φωτιά σε φυλακή μετά από ανταρσία των κρατουμένων – Υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες

Λίβανος: Ξέσπασε φωτιά σε φυλακή μετά από ανταρσία των κρατουμένων – Υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες

Σε φυλακή στο Λίβανο τουλάχιστον  3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο σωφρονιστικό ίδρυμα κατά τη διάρκεια «ανταρσίας» κρατουμένων.

Η φωτιά ξεκίνησε στη φυλακή του Ζαχλέ στον Λίβανο λίγη ώρα μετά αφότου οι φύλακες απέτρεψαν μια απόπειρα απόδρασης, υποστήριξε αυτή η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

«Μετά την απόδραση ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας και των κρατουμένων», εξήγησε ο Λιβανέζος.

Αμέσως μετά κάποιοι από τους κρατούμενους στασίασαν. Έβαλαν φωτιά στα κελιά τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και στη φυλακή του Λιβάνου να επικρατήσει χάος.

Οι φλόγες από τη φωτιά επεκτάθηκαν γρήγορα στους επάνω ορόφους και οι ζημιές είναι σημαντικές καθώς «ολόκληρα κελιά πυρπολήθηκαν», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη φυλακή του Ζαχλέ κρατούνται περισσότεροι από 600 άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόβλημα συνωστισμού στις φυλακές

Οι φυλακές του Λιβάνου αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού αφού είναι υπερπλήρεις: το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται στο 323%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Περίπου 8.000 είναι οι προφυλακισμένοι, δηλαδή αυτοί που κρατούνται χωρίς να έχουν δικαστεί ακόμη.

Η γραφειοκρατία στο δικαστικό σύστημα, που επιδεινώθηκε από την οικονομική και θεσμική κρίση μετά το 2019, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων και την ανακοίνωση των ποινών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις