Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Λίβανος: Ο στρατός έκανε την εμφάνισή του στη Βηρυτό! Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Λίβανος: Ο στρατός έκανε την εμφάνισή του στη Βηρυτό! Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους
photo Reuters

Ο Λίβανος συγκλονίζεται για έβδομη συνεχή ημέρα από τις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, με τον στρατό να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους.

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις δεν φαίνεται να αποδυναμώνει το κίνημα και ο Λίβανος θα ζήσει και πάλι την οργή χιλιάδων διαδηλωτών σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στη Βηρυτό έχουν αυξηθεί από τα ξημερώματα τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι διαδηλωτές στο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, ενώ την ίδια ώρα αυξημένη είναι και η παρουσία δυνάμεων ασφαλείας και στρατιωτών και τα πρώτα τεθωρακισμένα έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

«Έχει ληφθεί απόφαση να ανοίξουν οι βασικοί δρόμοι για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών», δήλωσε ανώτερη στρατιωτική πηγή, ενώ σηκώθηκε ένα οδόφραγμα ώστε να ανοίξει η βόρεια είσοδος στη Βηρυτό.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τονίζει πως ο στρατός παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις και δεν κάνει χρήση βίας, ενώ θα προσπαθήσει να πείσει τους διαδηλωτές με ειρηνικό τρόπο να ανοίξουν κάποιους δρόμους.

photo Reuters

Ο Λίβανος έχει παραλύσει τις τελευταίες ημέρες καθώς τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και πέντε ημέρες ενώ οι διαδηλώσεις καλά κρατούν εδώ και επτά ημέρες. Χθες Τρίτη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους από τη Βηρυτό ως την Τρίπολη.

Την Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όμως η κίνηση αυτή δεν φαίνεται να καταφέρνει να αντιστρέψει το κλίμα.

«Πολύ λίγα πολύ αργά;», διερωτήθηκε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η γαλλόφωνη εφημερίδα L’ Orient le jour, ενώ ο τοπικός τύπος εστιάζεται στο πως μπορεί να εκτονωθεί η κατάσταση.

Μερικά από τα ενδεχόμενα είναι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης ώστε να αποχωρήσουν οι υπουργοί που συγκεντρώνουν περισσότερο την οργή του κόσμου, δημιουργία μιας «επιτροπής διακυβέρνησης» στην οποία θα συμμετέχουν αξιοσέβαστοι ειδικοί ακόμη και  πρόωρες εκλογές.

«Δεν θα φύγουμε από τον δρόμο μέχρι να αποχωρήσει όλη αυτή η πολιτική ομάδα», γράφει ένα πανό που έχει αναρτηθεί σε τοίχο στο κέντρο της Βηρυτού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις