Κόσμος

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος ομάδας δημοσιογράφων που έγινε «στόχος πολυβόλων»

Ο στρατός του Λιβάνου κατηγόρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αυτόν του Ισραήλ ότι σκότωσε μέλος «ομάδας δημοσιογράφων» που κάλυπτε τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της χώρας ανάμεσα στον δεύτερο και τη Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές οργανώσεις.

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, όπως και μέλη διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων, ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στα σύνορα με τον ισραηλινό στρατό αφότου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια, έναυσμα του συνεχιζόμενου πολέμου με χιλιάδες νεκρούς.

Χθες, «ομάδα επτά δημοσιογράφων που κάλυπτε τις εξελίξεις (…) κοντά στην τοποθεσία αλ Αμπάντ του ισραηλινού εχθρού και τη (λιβανέζικη) πόλη Χούλα έγινε στόχος πολυβόλων» του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί άλλος ένας», ανέφερε ο στρατός του Λιβάνου μέσω Facebook.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL) ανέφερε επίσης νωρίτερα πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν άμαχοι έγιναν στόχων διασυνοριακών πυρών.

Η FINUL, η οποία φυλάσσει ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο λιβανέζικος στρατός τής ζήτησε να βοηθήσει προκειμένου να σωθούν «επτά άνθρωποι αποκλεισμένοι κοντά» στα σύνορα, κατά τη διάρκεια «ανταλλαγής πυρών μεγάλης έκτασης». Εκπρόσωπος της δύναμης επιβεβαίωσε αργότερα πως επρόκειτο για αμάχους.

«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του (…) και οι άλλοι διασώθηκαν», συμπλήρωσε η η δύναμη των κυανόκρανων, διευκρινίζοντας πως ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παύσουν πυρ για «να διευκολύνουν την επιχείρηση διάσωσης».

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το NNA, μετέδωσε νωρίτερα πως ισραηλινές δυνάμεις «καθήλωσαν» ομάδα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, «κοντά στην πόλη Χούλα», αφού «άνοιξαν πυρ».

Οι άμαχοι «παγιδεύτηκαν», πρόσθεσε το πρακτορείο, προτού μεταδώσει πως τους διέσωσε ο στρατός του Λιβάνου.

Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, η ομάδα αποτελείτο από ιρανούς δημοσιογράφους. Ιρανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός διαβεβαίωσε πως οι δημοσιογράφοι του είναι «ζωντανοί και καλά στην υγεία τους», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως συγκεντρώνει στοιχεία για το συμβάν.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, κυρίως μαχητές, αλλά και τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράκ Ομπάμα για Τζέσε Τζάκσον: Έθεσε τις βάσεις για τη δική μου εκστρατεία στην προεδρία των ΗΠΑ
«Ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον άνοιξε επίσης ευκαιρίες για τους Αφροαμερικανούς και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εμάς τους ίδιους» γράφει ο Ομπάμα
Μπαράκ Ομπάμα
Ξεκάθαρος ο Ζελένσκι: «Δεν παραδίδω το Ντονμπάς – Ο λαός δεν θα συγχωρήσει ποτέ τέτοια συμφωνία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός σε ένα σενάριο «παγώματος» της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές επαφής, εκτιμώντας ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 11
Κούβα: Δεν είμαστε απειλή για τις ΗΠΑ αλλά ένα «τείχος» για τα ναρκωτικά
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ενεργειακό αποκλεισμό στην Κούβα, επικαλούμενες την «απειλή» που θέτει στην αμερικανική εσωτερική ασφάλεια η κομμουνιστική νήσος, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα
Διαδηλωτές με σημαίες της Κούβας
Η αστυνομία του Έσσεξ ερευνά τις πτήσεις με τις οποίες ο Τζέφρι Επστάιν έστελνε γυναίκες στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία αξιολογεί και τις καταγγελίες, για μια γυναίκα που «στάλθηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Τζέφρι Επστάιν με σκοπό μια σεξουαλική συνάντηση με τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Ο καταδικασμένος σεξουαλικός εγκληματίας Jeffrey Epstein με μία γυναίκα