Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Λίβανος: Οργάνωση σύρων ανταρτών θα αποχωρήσει από έναν θύλακα στα σύνορα με τη Συρία

Λίβανος: Οργάνωση σύρων ανταρτών θα αποχωρήσει από έναν θύλακα στα σύνορα με τη Συρία
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μαχητές της Σαράγια Αχλ αλ-Σαμ, μιας οργάνωσης σύρων ανταρτών, θα αρχίσει σήμερα να αποχωρεί από έναν θύλακα στον Λίβανο, στη μεθόριο με τη Συρία, μαζί με ορισμένους αμάχους, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου.

Περίπου 300 μαχητές μαζί με τις οικογένειές τους και κάποιους άλλους αμάχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στη Συρία θα μεταβούν στα σύνορα συνοδεία των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters ο στρατηγός Αμπάρ Ιμπραχίμ.

Ο Ιμπραχίμ είπε πως οι πολίτες που είχαν ζητήσει να φύγουν με τη Σαράγια Αχλ αλ-Σαμ θα μεταβούν στον υπό κυβερνητικό έλεγχο τομέα Άσαλ αλ-Ουάρντ κοντά στα σύνορα. Οι μαχητές θα μεταβούν σε ένα μέρος που έχει συμφωνηθεί, είπε.

Ο Ιμπραχίμ δεν ανέφερε ποιο μέρος είναι αυτό, όμως ένα στρατιωτικό μέσο ενημέρωσης που διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ –η οποία έχει στενούς δεσμούς με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ– μετέδωσε πως οι μαχητές και οι οικογένειές τους θα μεταβούν στην πόλη αλ-Ρουχάιμπα που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και βρίσκεται στον τομέα Ανατολική Καλαμούν.

Η αναχώρηση της οργάνωσης ακολουθεί εκείνην του Μετώπου Νόσρα, το οποίο εγκατέλειψε τον θύλακα τον οποίο κατείχε στα σύνορα νωρίτερα αυτόν τον μήνα κατευθυνόμενο στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, μετά την ήττα της σε επίθεση της Χεζμπολάχ.

Στην διάρκεια της απομάκρυνσης εκείνης της ομάδας και άλλων ανταρτικών ομάδων μέσα στη Συρία προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές, η συριακή κυβέρνηση τούς επέτρεψε να ταξιδέψουν με συνοδεία σε λεωφορεία και να μεταφέρουν μικρά όπλα. Αυτή τη φορά οι άμαχοι θα επιτραπεί να ταξιδέψουν με τα αυτοκίνητά τους, δήλωσε ο Ιμπραχίμ.

Μετά την αποχώρηση της Σαράγια Αχλ αλ-Σαμ ένας θύλακας του Ισλαμικού Κράτους στην ίδια περιοχή θα είναι το μοναδικό προπύργιο των μαχητών στη μεθόριο. Μια επίθεση του λιβανικού στρατού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να ξεκινήσει σύτνομα.

Η μετακίνηση ομάδων ανταρτών και μαχητών κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με τον Λίβανο συνιστά τη μεγαλύτερη στρατιωτική επέκταση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία προς τον γείτονά της.

Οι ομάδες αυτές έλαβαν θέσεις στους λόφους που απλώνονται στα σύνορα γύρω από την πόλη Αρσάλ στον βορειοανατολικό Λίβανο, η οποία φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύροι κατέφυγαν στον Λίβανο στη διάρκεια του πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα δήλωσε πως ενώ ο λιβανικός στρατός θα επιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος εντός του Λιβάνου, η οργάνωσή του και ο συριακός στρατός θα επιτίθενται ταυτόχρονα στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Λιβανική στρατιωτική πηγή δήλωσε αργότερα ότι αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα οποιονδήποτε απευθείας στρατιωτικό συντονισμό του λιβανικού και του συριακού στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις