Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Λίβανος: Οργισμένα πλήθη έξω από σπίτια πολιτικών – Φωτιές, μολότοφ και καπνοί

Λίβανος: Οργισμένα πλήθη έξω από σπίτια πολιτικών – Φωτιές, μολότοφ και καπνοί
YouTube

«Βράζει» ο Λίβανος. Εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και την οικονομική κρίση, πολιόρκησαν σπίτια πολιτικών. 

Γι’ άλλη μία νύχτα ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση λαϊκής εξέγερσης. Οργισμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα σπίτια πολιτικών στην Τρίπολη, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σπάζοντας τις κάμερες ασφαλείας, στη διάρκεια της τέταρτης ημέρας διαδηλώσεων για τη διαχείριση από τις λιβανέζικες αρχές της πανδημίας του κορονοϊού.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης (28.01.2021) διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο κτίριο του δημαρχείου της Τρίπολης, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

«Θέλουμε να κάψουμε το σπίτι τους όπως μας έκαψαν την καρδιά», δήλωσε ο Όμαρ Καρχάνι, πατέρας έξι παιδιών. «Ντρόπιασαν την πόλη αυτή», πρόσθεσε ο 42χρονος που είναι άνεργος, αναφερόμενος στους πολιτικούς ηγέτες.

Για τους διαδηλωτές τα επαναλαμβανόμενα lockdown, κυρίως αυτό που ισχύει από τις 14 Ιανουαρίου, ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως, αποτέλεσαν τη χαριστική βολή σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική της κρίση μετά το τέλος του εμφυλίου (1975 – 1990), η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία της covid-19 και ώθησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.

Λίβανος: Καζάνι που βράζει

Στην Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου και μία από τις πιο φτωχές της χώρας, σημειώνονται από τη Δευτέρα (25.01.2021) βίαιες νυχτερινές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς λόγω της covid-19 και την οικονομική κρίση που δεν σταματά να βαθαίνει.

Με περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η μεγάλη πόλη του βόρειου Λιβάνου αποτέλεσε επίκεντρο του πρωτόγνωρου κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2019 και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα ενάντια στους πολιτικούς, του οποίους κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα.

«Ας τολμήσει ένας πολιτικός να περπατήσει στους δρόμους της Τρίπολης!», φώναξε ο Καρχάνι.

Έπειτα από τρία βράδια βίαιων συγκρούσεων, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300, περίπου 100 άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους χθες, Πέμπτη (28.01.2021) σταματώντας μπροστά από τα σπίτια διάφορων πολιτικών που κατάγονται από την Τρίπολη και προσπαθώντας να εισβάλουν σε αυτά. Ο στρατός τους εμπόδισε.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των καμερών παρακολούθησης, καταστρέφοντας πολλές.

Οχήματα του στρατού ακολουθούσαν τους διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις