Κόσμος

Λίβανος: Πελάτες τραπεζών γίνονται ληστές για να πάρουν τα λεφτά τους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επτά τράπεζες έγιναν στόχος «ληστών» και σήμερα στον Λίβανο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για πελάτες που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» λόγω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει από το 2019 σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αποδίδει στην κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, την αδιαφορία και την αδράνεια των πολιτικών. Όταν η αξία της λιβανέζικης λίρας κατέρρευσε, οι τράπεζες άρχισαν να επιβάλουν δρακόντεια μέτρα, εμποδίζοντας τους πελάτες τους να σηκώσουν τις οικονομίες τους, ιδίως εάν επρόκειτο για καταθέσεις σε συνάλλαγμα.

Μέσα σε 48 ώρες, επτά τράπεζες έγιναν στόχος «ληστών». Καθώς πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των υπηρεσιών ασφαλείας ώστε «να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα».

Η Ένωση Τραπεζών του Λιβάνου (ABL) συγκάλεσε επίσης κατεπείγουσα σύσκεψη και διέταξε να κλείσουν για τρεις ημέρες όλα τα υποκαταστήματα την επόμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, μια νέα γυναίκα σε κατάσταση απόγνωσης, «λήστεψε» μια τράπεζα στη Βηρυτό, για να πάρει της οικονομίες της και να πληρώσει τα νοσήλια της αδελφής της. Οι ληστείες πήραν κατόπιν διαστάσεις χιονοστιβάδας: λίγες ώρες αργότερα, ένας άνδρας λήστεψε ένα υποκατάστημα στο Αλέι, μια κοινότητα στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Νωρίς σήμερα το πρωί, ένας 50χρονος και ο γιος του μπήκαν σε ένα υποκατάστημα της Byblos Bank στο Γκαζιέχ, στον νότιο Λίβανο και απείλησαν τους υπαλλήλους με ένα ψεύτικο όπλο, ζητώντας να τους δώσουν τα λεφτά τους.

Ακολούθησαν τρεις ληστείες σε υποκαταστήματα στη Βηρυτό: Στη συνοικία Τάρεκ Τζιντέ, η κατάσταση ήταν τεταμένη μέχρι αργά το απόγευμα, αφού ο πελάτης-ληστής κλείστηκε μέσα στο υποκατάστημα της Blom Bank μαζί με αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο, πρόκειται για έναν άοπλο, υπερχρεωμένο έμπορο που ζητά να επιτρέψουν να κάνει ανάληψη των καταθέσεών του.

Τρία χιλιόμετρα μακρύτερα, στη συνοικία Ράμλετ αλ Μπαΐντα, ένας άνδρας οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο εισέβαλε στο υποκατάστημα της Lebanon & Gulf Bank ενώ στα νότια της πόλης, ένας νεαρός, οπλισμένος με ψεύτικο πιστόλι, είπε ότι κατάφερε να σηκώσει 20.000 δολάρια.

Στο Σχιμ, στα νότια, ένας απόστρατος στρατιωτικός κράτησε ομήρους έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον διευθυντή της τράπεζας, που του πρότεινε να του δώσει 100.000 δολάρια, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Εκείνος αρνήθηκε, απαιτώντας να του καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των καταθέσεών του, δηλαδή τα διπλά. Ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Τον Αύγουστο, ένας καταθέτης αποθεώθηκε από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, αφού εισέβαλε σε μια τράπεζα στη Βηρυτό και, με το όπλο στο χέρι, ζήτησε να του δώσουν τις οικονομίες του, κάτι παραπάνω από 200.000 ευρώ, για να πληρώσει τα νοσήλια του πατέρα του. Η τράπεζα δέχτηκε να του δώσει περίπου 30.000 ευρώ και εκείνος παραδόθηκε στην αστυνομία. Δεν του ασκήθηκε δίωξη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Αποστάσεις» κρατούν οι ΗΠΑ μετά την απόπειρα επίθεσης με drone της Ρωσίας στη Λειψία – Ευρώπη και ΝΑΤΟ στο πλευρό της Γερμανίας
Η Κάγια Κάλας φιλοξενεί σήμερα (2/9/2026) τις άτυπες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Γουίκλοου της Ιρλανδίας για να αποφασιστεί το επόμενο βήμα που θα πάρει η Ευρώπη - Ουάσινγκτον και Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν σιωπηλοί
Λειψία
Δεύτερο σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Γερμανίας μέσα σε λίγες ώρες - Βανδαλίστηκαν υποδομές στο Μπέργκχαϊμ
Λίγες ώρες πριν, ρουκέτες που έφεραν αγώγιμο υλικό προκάλεσαν ζημιές σε γραμμές ηλεκτροδότησης στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου
REUTERS
Δύο εμπορικά πλοία με τουρκική σημαία συγκρούστηκαν ανοικτά της Κωνσταντινούπολης - Αγνοούνται 10 μέλη πληρώματος
Πλοία της ακτοφυλακής και ελικόπτερα έσπευσαν επιτόπου για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης - Ένα από τα εμπορικά πλοία έχει βυθιστεί
Δύο εμπορικά πλοία με τουρκική σημαία συγκρούστηκαν ανοικτά της Κωνσταντινούπολης
Ανανεώθηκε πριν 33 λεπτά