Κόσμος

Λίβανος: Πελάτες τραπεζών γίνονται ληστές για να πάρουν τα λεφτά τους

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επτά τράπεζες έγιναν στόχος «ληστών» και σήμερα στον Λίβανο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για πελάτες που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» λόγω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει από το 2019 σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αποδίδει στην κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, την αδιαφορία και την αδράνεια των πολιτικών. Όταν η αξία της λιβανέζικης λίρας κατέρρευσε, οι τράπεζες άρχισαν να επιβάλουν δρακόντεια μέτρα, εμποδίζοντας τους πελάτες τους να σηκώσουν τις οικονομίες τους, ιδίως εάν επρόκειτο για καταθέσεις σε συνάλλαγμα.

Μέσα σε 48 ώρες, επτά τράπεζες έγιναν στόχος «ληστών». Καθώς πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των υπηρεσιών ασφαλείας ώστε «να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα».

Η Ένωση Τραπεζών του Λιβάνου (ABL) συγκάλεσε επίσης κατεπείγουσα σύσκεψη και διέταξε να κλείσουν για τρεις ημέρες όλα τα υποκαταστήματα την επόμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, μια νέα γυναίκα σε κατάσταση απόγνωσης, «λήστεψε» μια τράπεζα στη Βηρυτό, για να πάρει της οικονομίες της και να πληρώσει τα νοσήλια της αδελφής της. Οι ληστείες πήραν κατόπιν διαστάσεις χιονοστιβάδας: λίγες ώρες αργότερα, ένας άνδρας λήστεψε ένα υποκατάστημα στο Αλέι, μια κοινότητα στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Νωρίς σήμερα το πρωί, ένας 50χρονος και ο γιος του μπήκαν σε ένα υποκατάστημα της Byblos Bank στο Γκαζιέχ, στον νότιο Λίβανο και απείλησαν τους υπαλλήλους με ένα ψεύτικο όπλο, ζητώντας να τους δώσουν τα λεφτά τους.

Ακολούθησαν τρεις ληστείες σε υποκαταστήματα στη Βηρυτό: Στη συνοικία Τάρεκ Τζιντέ, η κατάσταση ήταν τεταμένη μέχρι αργά το απόγευμα, αφού ο πελάτης-ληστής κλείστηκε μέσα στο υποκατάστημα της Blom Bank μαζί με αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο, πρόκειται για έναν άοπλο, υπερχρεωμένο έμπορο που ζητά να επιτρέψουν να κάνει ανάληψη των καταθέσεών του.

Τρία χιλιόμετρα μακρύτερα, στη συνοικία Ράμλετ αλ Μπαΐντα, ένας άνδρας οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο εισέβαλε στο υποκατάστημα της Lebanon & Gulf Bank ενώ στα νότια της πόλης, ένας νεαρός, οπλισμένος με ψεύτικο πιστόλι, είπε ότι κατάφερε να σηκώσει 20.000 δολάρια.

Στο Σχιμ, στα νότια, ένας απόστρατος στρατιωτικός κράτησε ομήρους έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον διευθυντή της τράπεζας, που του πρότεινε να του δώσει 100.000 δολάρια, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Εκείνος αρνήθηκε, απαιτώντας να του καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των καταθέσεών του, δηλαδή τα διπλά. Ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Τον Αύγουστο, ένας καταθέτης αποθεώθηκε από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, αφού εισέβαλε σε μια τράπεζα στη Βηρυτό και, με το όπλο στο χέρι, ζήτησε να του δώσουν τις οικονομίες του, κάτι παραπάνω από 200.000 ευρώ, για να πληρώσει τα νοσήλια του πατέρα του. Η τράπεζα δέχτηκε να του δώσει περίπου 30.000 ευρώ και εκείνος παραδόθηκε στην αστυνομία. Δεν του ασκήθηκε δίωξη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Υποχωρεί το δολάριο, πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
Η προοπτική ενός διχασμένου πολιτικού σκηνικού στην Ουάσινγκτον δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα του Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει την οικονομική και νομοθετική του ατζέντα
Δολάρια
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όχι» από τη βρετανική κυβέρνηση στη νομοθετική αλλαγή για την επιστροφή τους στην Ελλάδα – Επιμένει στη λύση του δανεισμού
«Εάν κάποιος είχε αρπάξει ορισμένα από τα Κοσμήματα του Στέμματος, δεν νομίζω ότι θα ήμασταν τόσο ευχαριστημένοι με μια συμφωνία δανεισμού»
Γλυπτά του Παρθενώνα
Σαρωτική ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές: Επικρατούν οι Δημοκρατικοί σε Βουλή και Γερουσία, αναταράξεις στις διεθνείς αγορές - Live οι εξελίξεις
Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν ευκολότερα τα σχέδια του Τραμπ και να ξεκινήσουν έρευνες για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του
usa elections