Κόσμος

Λίβανος: Σκοτεινή επέτειος για τη νύφη που έζησε την έκρηξη στη Βηρυτό

H νύφη που έζησε τη φονική έκρηξη στο Λίβανο τη μέρα του γάμου της, μιλά για τις τραγικές στιγμές που σημάδεψαν μια από τους ημέρες, που θα έπρεπε να ανήκει στις πιο ευτυχισμένες της.

Πρόκειται για τη γιατρό Ισράα Σεμπλάνι από το Λίβανο που δεν έχει στο σπίτι της ούτε μία φωτογραφία από τον γάμο της καθώς οι μνήμες είναι οδυνηρές λόγω της φονικής έκρηξης.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της 4ης Αυγούστου του 2020, την ημέρα που παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Άχμαντ Σουμπεΐχ, η Σεμπλάνι στεκόταν απαστράπτουσα στο λευκό της νυφικό σε μια πλατεία της Βηρυτού, όταν τα πάντα γύρω της καταστράφηκαν από το ισχυρό ωστικό κύμα της έκρηξης.

Το βίντεο κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο – μια από τις πολλές συγκλονιστικές ιστορίες που έγιναν γνωστές την ημέρα που η τεράστια έκρηξη συντάραξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Τμήματα της πόλης αφανίστηκαν, με την καταστροφή να είναι εμφανής ακόμα και σήμερα.

«Ακόμα δεν έχω βάλει φωτογραφία του γάμου μου στο σπίτι», είπε η 30χρονη Σεμπλάνι, επιστρέφοντας στην ίδια πλατεία όπου άλλα ζευγάρια γιόρταζαν τον γάμο τους, όπως ακριβώς έκανε εκείνη και ο σύζυγός της.

«Ήταν μια καταστροφή για τον λιβανέζικό λαό. Δεν μπορώ να βλέπω γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, ή την καταστροφή που συνέβη, και να είμαι χαρούμενη. Δεν μπορώ να λέω ψέματα στον εαυτό μου».

Το ζευγάρι σχεδιάζει να εργάζεται στην πρώτη τους επέτειο για να κρατήσουν απασχολημένο το μυαλό τους: εκείνη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Rafik Hariri και εκείνος στην επιχείρηση ενδυμάτων του.

«Είναι μια ημέρα για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια», δήλωσε ο 34χρονος Σουμπεΐχ. «Είναι μια ημέρα λύπης και θλίψης, μια μαύρη ημέρα, μια ημέρα θρήνου για όλο τον Λίβανο».

Τον Σεπτέμβριο, η Σεμπλάνι επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου εργαζόταν αλλά οι περιορισμοί του κορονοϊού δεν επέτρεψαν στον σύζυγό της να την ακολουθήσει. Έτσι γύρισε και πάλι στον Λίβανο για να είναι μαζί με τον Σουμπεΐχ, έως ότου βρουν μια νέα βάση μακριά από την οικονομική κρίση στη χώρα τους.

«Αναζητούμε ασφάλεια, δεν θέλουμε χρήματα, δεν θέλουμε έναν εξεζητημένο τρόπο ζωής, θέλουμε απλά ασφάλεια», δήλωσε η Σεμπλάνι.

Ίσως αναζητά και έναν τόπο όπου οι άνθρωποι θα την αναγνωρίζουν, αλλά για άλλους λόγους.

«Φυσικά και χαίρομαι που οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν όπου πηγαίνω, και είμαι σίγουρη ότι σε όλους αρέσει να είναι γνωστοί, αλλά προτιμώ να είμαι γνωστή με διαφορετικό τρόπο, διότι όταν ο κόσμος με αποκαλεί ‘διάσημη νύφη’ ή ‘νύφη της Βηρυτού’, θυμάμαι όλες αυτές τις άσχημες στιγμές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκάρουν οι φρικιαστικές λεπτομέρειες για το μακελειό στη Λουιζιάνα - Ο 31χρονος σκότωσε τα 7 παιδιά του και τον ανιψιό του
Εισέβαλε σε 3 σπίτια και πυροβόλησε τα 7 παιδιά του, το ανίψι του και δύο γυναίκες, μεταξύ αυτών και την σύζυγό του - Εξουδετερώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης
δράστης
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει χάρτη με την περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του στον νότιο Λίβανο
Ο IDF έχει καταστρέψει λιβανέζικα χωριά στην περιοχή, για να προστατεύσουν τις βόρειες ισραηλινές πόλεις από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενώ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε Συρία και Γάζα
Χάρτης του IDF για τον νότιο Λίβανο
Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι πλοίo της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά στα Στενά του Ορμούζ
Εμπορικά πλοία δέχτηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου την κρίσιμη εμπορική οδό μετά από σύντομο άνοιγμα
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία, παγίδα «βλέπει» η Τεχεράνη - «Θα μας χτυπήσουν»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιρανική αντιπροσωπία να μην μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ - Επικοινωνία του Σεχμπάζ Σαρίφ με τον Μασούντ Πεζεσκιάν - «Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει» λέει ο Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Αμερικανοί πεζοναύτες σταμάτησαν ιρανικό πλοίο που προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Ο Τραμπ σημείωσε ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών - «Κρατάμε το πλοίο και ελέγχουμε τι υπάρχει στο κατάστρωμα», έγραψε
Ντόναλντ Τραμπ
Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλόρωσος Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα exit polls
O Ρούμεν Ράντεφ ήταν πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2026 - Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για όγδοη φορά μέσα σε πέντε χρόνια για τις βουλευτικές εκλογές
Rumen Radev, former Bulgarian president and leader of Progressive Bulgaria coalition, votes during the parliamentary election, in Sofia, Bulgaria, April 19, 2026. REUTERS/Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY