Κόσμος

Λίβανος: Το Ισραήλ «χτύπησε» φυλάκιο στα σύνορα με τη Συρία – Καταστράφηκαν δομές ανθρωπιστικής βοήθειας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σήμερα (02.11.2024) σε σημείο διέλευσης μεταξύ Λιβάνου και Συρίας.

Πρόκειται για τον δεύτερο βομβαρδισμό μέσα σε σχεδόν μια εβδομάδα, με έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ να κάνει λόγο για κατεστραμμένες δομές ανθρωπιστικής βοήθειας,. Το σημείο διέλευσης στην περιοχή Τζούσια, αποτέλεσε στόχο για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου, και απέκτησε καθοριστική σημασία για τη διέλευση των προσφύγων που διέφευγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Μια νέα ισραηλινή επιδρομή έπληξε το σημείο διέλευσης Τζούσια, μέσω του οποίου πολλοί Λιβανέζοι και Σύροι περνούν από τον Λίβανο στη Συρία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι σε μήνυμά του στην πλατφόρμα X.

«Δομές ανθρωπιστικής βοήθειας επλήγησαν επίσης. Η διαφυγή έχει γίνει δύσκολη και επικίνδυνη (όπως και η μέριμνα γι αυτούς που φεύγουν) καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να εξαπλώνεται», δήλωσε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, επιβεβαίωσε ότι δύο ισραηλινά πλήγματα χτύπησαν το σημείο διέλευσης από τη συριακή πλευρά. Το πρώτο ισραηλινό πλήγμα στα τέλη Οκτωβρίου οδήγησε στη μείωση της κυκλοφορίας κατά 90% στο σημείο διέλευσης.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ από τις 23 Σεπτεμβρίου ώθησε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, κυρίως Σύρους, να εγκαταλείψουν τον Λίβανο για να βρουν καταφύγιο στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε ήδη πραγματοποιήσει μια επιδρομή στις 4 Οκτωβρίου στον ανατολικό Λίβανο κοντά στο σημείο διέλευσης Μάσνα με τη Συρία, κόβοντας την κύρια οδό μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Λίβανος και η Συρία συνδέονται με έξι σημεία διέλευσης. Ωστόσο υπάρχουν και δεκάδες παράνομα περάσματα και άτυπες διαδρομές που διασχίζουν τα σύνορα.

Τα σημεία διέλευσης στη επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας – όπου βρίσκεται η Τζούσια – δεν απέχουν πολύ από την πόλη Αλ Κουσάιρ, που θεωρείται σημαντική ζώνη επιρροής της Χεζμπολάχ, η οποία παρενέβη στον πόλεμο στη Συρία για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επιβεβαιώνοντας στις 25 Οκτωβρίου τον βομβαρδισμό σε «υποδομές του συνοριακού φυλακίου» Αλ Κα Τζούσια, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «σχεδίαζε να μεταφέρει όπλα μέσω του σημείου διέλευσης».

Από τις 23 Σεπτεμβρίου, τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο μετρούν περισσότερους από 1.900 νεκρούς, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8