Κόσμος

Λίβανος: Το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα αποκλείει συνεργασία με τον Σαάντ αλ Χαρίρι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος του Λιβάνου απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι, γεγονός που συνιστά ένα νέο εμπόδιο στην προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Τα κόμματα αντιπαρατίθενται μεταξύ τους μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, με αφορμή την πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Λίβανος και τα πολιτικά δεδομένα

Ο βετεράνος σουνίτης πολιτικός Χαρίρι έλαβε για τέταρτη φορά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τον Οκτώβριο και δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αποδεσμευτεί η ξένη βοήθεια, αναγκαία για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί ο Λίβανος. Όμως ο Τζιμπράν Μπασίλ, ο ηγέτης του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος, του μεγαλύτερου χριστιανικού κόμματος (και γαμπρός του προέδρου Μισέλ Αούν) ανέφερε σήμερα ότι το κίνημά του δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση αυτήν εφόσον ο Χαρίρι επιμένει να επιλέξει ο ίδιος όλους τους υπουργούς.

«Δεν εμπιστευόμαστε στον Χαρίρι και μόνο τις μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο. Με λίγα λόγια, δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σ’ αυτήν την κυβέρνηση», είπε

Ο Μπασίλ υποστήριξε ότι ο Χαρίρι δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Κάθε φορά που συναντάται με τον πρόεδρο ακολουθεί διαφορετική γραμμή. Κάποιος που το κάνει αυτό είναι σοβαρός και θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση; Ή μήπως σπαταλάει τον χρόνο;», διερωτήθηκε.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Μπασίλ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, με την κατηγορία της διαφθοράς (κάτι που ο ίδιος αρνείται) και για τους δεσμούς του με τη Χεζμπολάχ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουλάχιστον 3 τραυματίες από των σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στο Περού - Μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία και ιατρικά κέντρα
Βίντεο δείχνουν βράχους να αποκολλούνται από λόφους γύρω από την Κορακόρα, πόλη κάπου 10.000 κατοίκων, την πλησιέστερη στο επίκεντρο, στον νομό Αγιακούτσο
περου σεισμος
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης