Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λίβανος – βουλευτικές εκλογές: Πέντε νέα πρόσωπα στην πολιτική ζωή

Λίβανος – βουλευτικές εκλογές: Πέντε νέα πρόσωπα στην πολιτική ζωή

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον Λίβανο, οι πρώτες σε περίπου δέκα χρόνια, επέτρεψαν την είσοδο στο κοινοβούλιο μιας χούφτας νέων προσώπων — τα οποία κάποτε προέρχονται από τις μεγάλες παραδοσιακές οικογένειες που κυριαρχούν στον πολιτικό τοπίο.

Ακολουθούν ορισμένα ονόματα τα οποία σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο αξίζει να κρατήσουμε.

Ταϊμούρ Τζουμπλάτ

Ο απρόθυμος διάδοχος. Σε ηλικία 36 ετών, η είσοδός του στο κοινοβούλιο ήταν διασφαλισμένη από τη στιγμή που ο πατέρας του, ο ιστορικός ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, του παρέδωσε τη σκυτάλη προκειμένου να γίνει ο «ηγέτης» αυτής της μειονότητας, που ζει κυρίως στα όρη Σουφ.

Στις συνεντεύξεις του, δεν κρύβει την αντιπάθειά του για την πολιτική, ιδιαίτερα για τη φεουδαρχία α λα λιβανικά που του επέτρεψε ωστόσο να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Εξηγεί πως δεν είχε επιλογή, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων που τοποθετεί την οικογενειακή δυναστεία του στην ηγεσία της κοινότητας.

Πόλα Γιακουμπιάν

Η επικοινωνιακή. Αρμενικής καταγωγής, η 42χρονη δημοσιογράφος είχε για χρόνια τη δική της πολιτική εκπομπή σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ιδιοκτησίας του πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι. Ωστόσο εξελέγη βουλευτής με μια λίστα υποψηφίων της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι εκείνη που είχε εξασφαλίσει αποκλειστική συνέντευξη από τον Χαρίρι μετά τη ξαφνική ανακοίνωση της παραίτησής του από τη Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο, προκειμένου να διαψεύσει τις φήμες και τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε κρατηθεί παρά τη θέλησή του στο Ριάντ από τη βασιλική οικογένεια.

Τζαμίλ Ελ-Σαγέντ

Ο αρχικατάσκοπος. Ο τέως διευθυντής της γενικής ασφάλειας, των υπηρεσιών πληροφοριών του Λιβάνου, θεωρείτο πάντα ο άνθρωπος του συριακού καθεστώτος στον Λίβανο.

Φυλακισθείς για τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005, αφέθηκε εντέλει ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Επιχείρησε μια επιστροφή στην πολιτική ζωή προσπαθώντας να επιλεγεί εκπρόσωπος των Νησιών Μάρσαλ στην Unesco. Το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού απέσυρε εν τέλει τον διορισμό του.

Φουάντ Μακζουμί

Ο δισεκατομμυριούχος. Ηλικίας 66 ετών, αυτός ο σουνίτης επιχειρηματίας από τη Βηρυτό έκανε περιουσία με την πώληση σωλήνων. Έχοντας διεξαγάγει μια από τις πιο πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες, έχει πολύ συχνή παρουσία σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

Ιδιοκτήτης μιας κατοικίας σε μια αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου, είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στον υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν, στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή.

Ινάγια Εζεντίν

Η πρωτοπόρος. Αυτή η πενηντάρα με το βέλο κέρδισε μια έδρα με το σιιτικό κόμμα Amal, που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ. Με καταγωγή από τη περιοχή της Τύρου, στο νότιο τμήμα της χώρας, η Εζεντίν, που σπούδασε παθολόγος, ήταν υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της κατεβάζει μια γυναίκα υποψήφια. Αυτή η διαζευγμένη μητέρα είναι καθ΄οδόν για να γίνει μια προσωπικότητα για τις γυναίκες της σιιτικής κοινότητας στον συντηρητικό νότο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις