Κόσμος

Λιβύη: Αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών ζήτησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Την αποχώρηση των περίπου 20.000 μισθοφόρων και ξένων μαχητών που παραμένουν ακόμη στη χώρα του η οποία έχει βυθιστεί στο χάος από την ατέρμονη διαμάχη για την εξουσία τα τελευταία χρόνια ζήτησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Λιβύης Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Οι μισθοφόροι είναι μαχαιριά στην πλάτη μας. Πρέπει να φύγουν. Θα επικοινωνήσουμε με την αποστολή του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους των χωρών (προέλευσης) ώστε να φύγουν από τη Λιβύη», είπε. «Η εθνική κυριαρχία μας λοιδορείται λόγω της παρουσίας τους», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα έφτασε στη Λιβύη η εμπροσθοφυλακή μιας ομάδας διεθνών παρατηρητών, έργο των οποίων είναι να επαληθεύσουν την αποχώρηση των ξένων μαχητών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις αρχές Δεκεμβρίου υπήρχαν ακόμη στη Λιβύη 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες από τη Συρία, το Σουδάν, το Τσαντ ή τη Ρωσία – μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ. Η διορία που είχε δοθεί για την αποχώρησή τους μέχρι τις 23 Ιανουαρίου φέτος, δεν τηρήθηκε.

Ο Ντμπεϊμπά έκανε αυτή τη δήλωση μιλώντας στους βουλευτές που συνεδριάζουν στη Σύρτη, προτρέποντάς τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του ώστε να ενώσει τη χώρα. Αφού κατήγγειλε μια «θηριώδη εκστρατεία» που είχε ως στόχο την «καταστροφή» της Λιβύης, ο Ντμπεϊμπά υπερασπίστηκε τη σύνθεση της νέας «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει τις δύο αντίπαλες εξουσίες, στη Δυτική και την Ανατολική Λιβύη.

«Πρωταρχικός στόχος μου ήταν να επιλέξω πρόσωπα με τα οποία θα ήμουν σε θέση να εργαστώ, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται (…) Πρέπει να είναι ικανοί να εργαστούν για όλους τους Λίβυους», επέμεινε.

Ο 61χρονος πολυεκατομμυριούχος κατάγεται από τη Μισράτα και επελέγη για τη θέση του πρωθυπουργού στις 5 Φεβρουαρίου από τους 75 Λίβυους αξιωματούχους που είχαν συγκεντρωθεί στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα εξελέγη και ένα τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο.

Η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» ο ΟΗΕ, έγινε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή 130 βουλευτών, σε σύνολο 188.

Η κυβέρνηση που προτείνει ο Ντμπεϊμπά και για την οποία ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, περιλαμβάνει δύο αντιπροέδρους, 26 υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Δύο από τα σημαντικότερα υπουργεία, αυτά των Εξωτερικών και της Δικαιοσύνης, έχουν δοθεί σε γυναίκες, για πρώτη φορά στην ιστορία της Λιβύης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ