Κόσμος

Λιβύη: Για νεκρούς αμάχους από πυρά του Χάφταρ κάνει λόγο η κυβέρνηση της Τρίπολης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον 13 άμαχοι και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες από πυρά ρουκετών στην Λιβύη, δήλωσε σήμερα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (KEE).

Ρουκέτες έπληξαν σήμερα πριν από την αυγή μια πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, τη Ζαβιγιάτ αλ-Νταχμάνι, όπου βρίσκονται το υπουργείο Εξωτερικών της ΚΕΕ και οι πρεσβείες της Τουρκίας και της Ιταλίας στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Αμίν αλ Χασέμι.

Ο Χασέμι κατηγόρησε τις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την προέλευση των πυρών και καταδίκασε μια επίθεση «που αντιβαίνει στους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους που διασφαλίζουν την προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών».

Από προχθές, Τετάρτη, συνολικά 15 άνθρωποι –13 άμαχοι και δύο αστυνομικοί– έχουν σκοτωθεί και 50 άλλοι άμαχοι έχουν τραυματιστεί από πυρά ρουκετών που έθεσαν στο στόχαστρο διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Χασεμί.

«Οι βομβαρδισμοί αυτοί προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές, κυρίως στην Αμπού Σλιμ και την Τατζούρα», νότια και ανατολικά, αντίστοιχα, της Τρίπολης, πρόσθεσε.

Στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μαίνεται μια φονική σύγκρουση μετά την έναρξη τον Απρίλιο του 2019 επίθεσης του στρατάρχη Χάφταρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, ΚΕΕ.

Η ΚΕΕ επιρρίπτει στις δυνάμεις του Χάφταρ την ευθύνη για τις ρουκέτες και τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον συνοικιών της πρωτεύουσας που προκαλούν σχεδόν καθημερινά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Οι επιθέσεις αυτές συνεχίζονται παρά τη μονομερή εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί στις 30 Απριλίου από τον στρατάρχη Χάφταρ, τον κυρίαρχο άνδρα στην ανατολική Λιβύη, την οποία απέρριψε η ΚΕΕ. Η τελευταία δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τον στρατάρχη Χάφταρ, κατηγορώντας τον ότι έχει παραβιάσει κατ΄επανάληψη συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός.

Οι μάχες συνεχίζονται νότια της λιβυκής πρωτεύουσας και σε άλλες περιοχές στη Δυτική Λιβύη, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και αραβικών και δυτικών χωρών για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μέχρι τώρα εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς και τον εκτοπισμό τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων.

Ο στρατάρχης Χάφταρ και η ΚΕΕ διεκδικούν την εξουσία στην πετρελαϊκή χώρα: ο πρώτος ελέγχει το ανατολικό και ένα τμήμα του νότου της χώρας και η δεύτερη τη δυτική Λιβύη περιλαμβανομένης της Τρίπολης.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία