Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Λιβύη: Ξεσκονίζουν την… σκακιέρα του Βερολίνου! Συμφέροντα, “παίκτες” και παρασκήνιο

Όλα τα τα “φώτα” στο Βερολίνο όπου… ο κόσμος όλος θα κληθεί να δώσει λύση (;) για τον εμφύλιο στην Λιβύη.
Ποιοι θα δώσουν το παρών και με ποια ατζέντα. Την δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την… μη πρόσκληση εξέφρασε ο Μητσοτάκης στην Μέρκελ, η οποία απάντησε με… μισόλογα.
Ποιος θα μας “εκπροσωπήσει” και το μεγάλο ερώτημα αν οι “ταραχοποιοί” μπορούν να συμφωνήσουν για… ειρήνη.
Όλα όσα συμβαίνουν… πίσω από τις γραμμές με την κατάσταση στην περιοχή.

Στη Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη που θα γίνει την Κυριακή, 19.01.2020, στρέφονται -πλέον- όλα τα βλέμματα, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για την χώρα που δοκιμάζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιο.

Πολλοί οι παίκτες, πολλά τα συμφέροντα στην Λιβύη

Το παζλ είναι πολύπλοκο. Κατ΄αρχήν εμπλέκονται πολλές ξένες χώρες – γι’ αυτό και η Γερμανία κάνει λόγο για πόλεμο στη Λιβύη που γίνεται δι’ αντιπροσώπων. Η Τουρκία και το Κατάρ στο πλευρό του Προέδρου της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης, Σάρατζ. Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλευρό του Στρατάρχη Χάφταρ. Από κοντά και Ρώσοι μισθοφόροι, που όπως καταγγέλλει η Ουάσιγκτον, βρίσκονται ήδη στην Λιβύη.

Click4more: Bloomberg: Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο

Τα συμφέροντα πολλά και αλληλοσυγκρουόμενα. Εκτός από τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει η Λιβύη, έχει “μέτωπο” στην Μεσόγειο. Αυτό είναι και το “ατού” του Σάρατζ για την περίφημη συμφωνία με τον Ερντογάν, που έβαλε μπουρλότο σε όλη την περιοχή.

Πολλοί από τους συντελεστές αυτού του παζλ, έχουν προσκληθεί στην Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. Κάποιοι άλλοι -όπως η Ελλάδα ή η Τυνησία που έχουν σύνορα με την Λιβύη, όχι.

Ποιοι… θα πάνε στο Βερολίνο για την Διάσκεψη για την Λιβύη

Για την ιστορία, στην Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Μπορούν να γίνουν… Problem-Solvers οι Troublemakers;

Το κύριο ερώτημα είναι πώς θα συμβάλλουν στην όποια λύση εφόσον κάποιοι εξ αυτών… το έχουν δημιουργήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τουρκία, που -πέραν της παράνομης συμφωνίας με τον Σάρατζ- ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη. Και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το έχει ήδη κάνει πράξη, έχοντας στείλει πυραύλους και πυροβόλα.

Λιβύη

Πούτιν, ΕΕ και Πομπέο παρόντες για την Λιβύη

Το βέβαιο είναι πως όλες οι πλευρές δίνουν μεγάλο βάρος στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ το πρωί της Παρασκευής, 17.01.2020, είχε ανακοινωθεί πως την Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, το μεσημέρι ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο πως στο Βερολίνο θα πάει ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χάφταρ

Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πηγαίνει με συγκεκριμένη ατζέντα, όπως αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα: 1) τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, 2) την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και 3) μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πομπέο Λιβύη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, έχει ως κύριο στόχο την κατάπαυση του πυρός. Πρέπει όμως να προετοιμαστεί -πάντα κατά τον κύριο Μπορέλ- να είναι έτοιμη να στείλει ακόμη και στρατό (!) για να διασφαλίσει την εφαρμογή της όποιας εκεχειρίας.

Όσο για την Ελλάδα;

Είναι δεδομένο πως αν και απούσα, οι θέσεις της θα εκφραστούν: είτε μέσω της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο υπάρχει ανοικτή γραμμή, είτε μέσω του Στρατάρχη Χάφταρ, που βρέθηκε αιφνιδιαστικά στην Αθήνα, δύο 24ωρα πριν τη Σύνοδο για τη Λιβύη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του στη Βουλή με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση στην Λιβύη και τον παρότρυνε να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Λιβύη

Ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λαός στην Λιβύη θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Η Αθήνα πάντως δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το Βερολίνο την απέκλεισε από τη Σύνοδο για τη Λιβύη

Την εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν δει τον Χάφταρ.

Ο πρωθυπουργός, έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε μάλιστα την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Λιβύη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Click4more: Οργή από τους φύλαρχους στη Λιβύη για Ερντογάν! Πατάνε πάνω σε φωτογραφίες του

Η Καγκελάριος της Γερμανίας επί της ουσίας δεν απάντησε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός και μιλώντας γενικόλογα, εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο…

Όλα τα βλέμματα στο Βερολίνο, λοιπόν, για να δούμε αν θα βρεθεί μια κάποια λύση για την Λιβύη…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις