Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Λιζ Τρας: «Μην βιάζεσαι» – Η τελευταία συμβουλή της βασίλισσας Ελισάβετ και οι ψύλλοι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Λιζ Τρας: «Μην βιάζεσαι» – Η τελευταία συμβουλή της βασίλισσας Ελισάβετ και οι ψύλλοι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Η Λιζ Τρας αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της την τελευταία συμβουλή που της έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, την οποία και δεν άκουσε αλλά και τους ψύλλους που ανακάλυψε στην Ντάουνινγκ Στριτ, από τον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον.

Η Λιζ Τρας ανέλαβε πρωθυπουργός της Βρετανίας μόλις δύο μέρες πριν φύγει από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ και παρέμεινε στην εξουσία μόλις 49 μέρες, από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Αύριο, 16 Απριλίου 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ και στη Βρετανία τα απομνημονεύματα της Βρετανίδας πολιτικού υπό τον τίτλο «Ten Years to Save The West» (Δέκα χρόνια για την διάσωση της Δύσης).

Στα απομνημονεύματά της, αποκαλύπτει τα τελευταία λόγια που της είπε η εκλιπούσα Ελισάβετ και αναφέρει πως μετάνιωσε που δεν ακολούθησε την συμβουλή της.

«Μην βιάζεσαι», ήταν η συμβουλή της βασίλισσας προς τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ίσως έπρεπε να την είχα ακούσει» γράφει η Τρας.

«Γιατί εγώ; Γιατί τώρα;»

Η Λιζ Τρας γράφει ακόμα πως όταν έμαθε για τον θάνατο της Ελισάβετ ξέσπασε σε κλάματα και ήταν σε κατάσταση σοκ, αφού είχαν περάσει μόλις δύο μέρες που είχε αναλάβει πρωθυπουργός.

Η Τρας αναφέρει πως η πρώτη σκέψη της ήταν: «Γιατί εγώ; Γιατί τώρα;».

«Κάποιοι πρωθυπουργοί θα ήταν ίσως καταλληλότεροι για να σηματοδοτήσουν αυτή την ιστορική στιγμή με ρητορική, αλλά για μένα δεν ήταν εύκολο. Είχα απλώς μια βαθιά θλίψη.

Την επόμενη ημέρα, είχα την πρώτη μου ακρόαση με τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ένιωσα μια ελαφρώς παράξενη συντροφικότητα μεταξύ μας, καθώς και οι δύο ξεκινούσαμε τους νέους μας ρόλους και περιηγούμασταν σε άγνωστο έδαφος.

Το πρώτο μου Σαββατοκύριακο ως πρωθυπουργός το πέρασα με την οικογένειά μου, παρακολουθώντας από την τηλεόραση το φέρετρο της βασίλισσας να φεύγει από το Μπαλμόραλ για να μεταβεί στο Εδιμβούργο. Ξαφνικά συγκλονισμένη από τη συγκίνηση όλων αυτών, ξέσπασα σε δάκρυα στον καναπέ» περιγράφει. 

«Βρήκα ψύλλους από τον σκύλο του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ»

Στα απομνημονεύματά της η πρώην πρωθυπουργός, εκτός από τους προβληματισμούς της για θέματα που αφορούν την πολιτική και την οικονομία αναφέρεται και στην διαμονή της στην πρωθυπουργική κατοικία, το διαμέρισμα πάνω από τα πρωθυπουργικά γραφεία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

 Η Τρας αναφέρει πως είχε βρει ψύλλους και κάποιοι της είπαν ότι προέρχονταν από τον Ντάιλιν, τον σκύλο του προκατόχου της, Μπόρις Τζόνσον.

Πληροφορίες από Guardian και Skynews

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις