Κόσμος

Λονδίνο: Ένοχοι για τρομοκρατία οι διαδηλωτές που έπεσαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς με μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης

Ένοχοι για τρομοκρατία κρίθηκαν 3 διαδηλωτές στο Λονδίνο, οι οποίοι έπεσαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς σε κινητοποίηση υπέρ της Παλαιστίνης. Πέφτοντας με τα αλεξίπτωτα εξέπεμπαν μήνυμα υπέρ των Παλαιστινίων.

Τις εικόνες αυτές τις έφεραν πάνω τους σε μια διαδήλωση στις 14 Οκτωβρίου 2023 στο Λονδίνο, μόλις επτά ημέρες αφότου η Χαμάς χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.140 ανθρώπους (σύμφωνα με το Ισραήλ).

Η 29χρονη Χέμπα Αλχάγιεκ, και η 26χρονη Παούλιν Ανκούντα είχαν κολλήσει στις πλάτες τους εικόνες, ενώ ο Νοιμούτου Ολαγίνκα Ταϊγιο, 27 ετών, είχε κολλήσει μία παρόμοια εικόνα στη λαβή ενός πλακάτ.

Στους τρεις διαδηλωτές ασκήθηκαν διώξεις με βάση τον νόμο περί τρομοκρατίας, με την κατηγορία ότι μετέφεραν ή επεδείκνυαν εικόνες για να δημιουργήσουν εύλογες υποψίες ότι είναι υποστηρικτές της εκτός νόμου στη Βρετανία οργάνωσης της Χαμάς, κατηγορία που οι τρεις νέοι αρνήθηκαν.

Έπειτα από μια διήμερη δίκη στο Δικαστήριο του Γουεστμίνστερ, οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι σήμερα, αφού οι εισαγγελείς έκριναν ότι «δεν ήταν τυχαίο» ότι οι κατηγορούμενοι έφεραν τις εικόνες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επίθεση της Χαμάς.

Στην ετυμηγορία του, ο αναπληρωτής ανώτερος περιφερειακός δικαστής Ταν Ικράμ ανέφερε: «Επτά ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ με αυτά που περιγράφονται από τα μέσα ενημέρωσης ως αλεξίπτωτα πλαγιάς. Ένας λογικός άνθρωπος θα το είχε δει και θα είχε διαβάσει για αυτό. Δεν βρίσκω ότι ένας λογικός άνθρωπος θα ερμήνευε την εικόνα απλώς ως σύμβολο ελευθερίας».

Ωστόσο ο δικαστής πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι σαφής, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια/ος από αυτούς τους κατηγορούμενους είναι υποστηρικτής της Χαμάς ή προσπαθούσε να δείξει υποστήριξη στη Χαμάς». Ο δικαστής τόνισε ότι «αποφάσισε να μην τιμωρήσει» τους κατηγορούμενους και έδωσε στους τρεις τους απαλλαγή 12 μηνών υπό όρους.

«Ξεπεράσατε τα όρια, αλλά θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε. «Ελπίζω να πήρατε το μάθημά σας»

Αντιδρώντας στην ετυμηγορία, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος τόνισε ότι η επίδειξη των εικόνων ισοδυναμούσε με «εξύμνηση των πράξεων» της Χαμάς.

Οι δικηγόροι των τριών νεαρών είχαν υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα οι τρεις διαδηλωτές εμφάνιζαν εικόνες emoji με αλεξίπτωτο αντί για αλεξίπτωτο πλαγιάς και ισχυρίστηκαν ότι η αστυνομία έκανε «λάθος» σε αυτό που είδε εκείνη την ημέρα.

Ο δικηγόρος της Αλχάγιεκ και της Ανκούντα υποστήριξε ότι η ιδέα ότι η εικόνα ήταν ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς ξεκίνησε από «μια ομάδα στο διαδίκτυο που είχε τη δική της ατζέντα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αεροσκάφος cargo της UPS συντρίβεται κοντά σε αεροδρόμιο του Κεντάκι – Βίντεο δείχνει πως είχε πάρει φωτιά κατά την απογείωση
Η UPS, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι στο αεροσκάφος cargo επέβαιναν μόνο τρία μέλη του πληρώματος - Τα βίντεο από τη στιγμή της συντριβής δεν αφήνουν, πάντως, πολλές ελπίδες για επιζώντες
Το αεροσκάφος της UPS που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι
«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό – Τι απαντά η Άγκυρα
«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει δηλώσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, θέτοντας έμμεσα υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία», επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν 14