Κόσμος

Λονδίνο: Η αστυνομία κατηγορείται για «διαφθορά» – Η ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ντετέκτιβ

Μια ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα σχετικά με την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, που είχε σκοτωθεί πριν από τριάντα χρόνια στο Λονδίνο, κατηγορεί την αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας για «θεσμική διαφθορά» στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης.

Ο πρώτος στόχος της μητροπολιτικής αστυνομίας ήταν να «προστατευτεί», συγκαλύπτοντας τις παραλείψεις της και «με αυτόν τον τρόπο, επιδείνωσε την οδύνη και τα τραύματα της οικογένειας» του θύματος, Ντάνιελ Μόργκαν, όπως δήλωσε η πρόεδρος του ανεξάρτητου αυτού πάνελ Νουάλα ο Λόαν.

Η ίδια σημείωσε ότι «από τη στιγμή της δολοφονίας του, υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις, τόσο στη σκηνή του εγκλήματος που δεν εξετάστηκε ποτέ όσο και κατά τη διάρκεια της έρευνας».

Η έκθεση αυτή, την οποία ζήτησε να διεξαχθεί πριν από οκτώ χρόνια η κυβέρνηση εκείνης της εποχής, επικρίνει σφόδρα τη μητροπολιτική αστυνομία και εκτιμά ότι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του Ντάνιελ Μόργκαν και τον βρετανικό λαό.

Η υπόθεση δολοφονίας στο Λονδίνο και οι κατηγορίες για συγκάλυψη

«Η συγκάλυψη ή η άρνηση των παραλείψεων, στο όνομα της δημόσιας εικόνας του οργανισμού, είναι μια ανεντιμότητα εκ μέρους του οργανισμού προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη του και συνιστά μια μορφή θεσμικής διαφθοράς», καταγγέλλεται στην έκθεση.

Σε ένα δελτίο Τύπου, η μητροπολιτική αστυνομία εξέφρασε τη «βαθιά λύπη της, καθώς απέτυχε να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους του Ντάνιελ Μόργκαν» και «αναγνωρίζει πως η διαφθορά υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην αποτυχία της έρευνας το 1987».

Ο Ντάνιελ Μόργκαν, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ ηλικίας 38 ετών, δολοφονήθηκε με ένα τσεκούρι στον χώρο στάθμευσης μιας παμπ, στο Σίντενχαμ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, στις 10 Μαρτίου του 1987. Παρά το γεγονός ότι διεξήχθησαν πέντε αστυνομικές έρευνες και μια δικαστική, κανείς δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη για τον θάνατο αυτού του πατέρα δύο παιδιών.

Το 2013, η Τερέζα Μέι, τότε υπουργός Εσωτερικών, είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για να εξεταστεί η διαχείριση της υπόθεσης από την αστυνομία, η έκθεση της οποίας, άνω των 1.200 σελίδων, δημοσιεύτηκε σήμερα

Αυτή η έκθεση είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ίδια υπογράμμισε πως εντόπισε «παραδείγματα διεφθαρμένης συμπεριφοράς» και καθόρισε πως «η μητροπολιτική αστυνομία διέπραξε σειρά σφαλμάτων κι ότι αυτό έβλαψε ανεπανόρθωτα την πιθανότητα επιτυχίας των δικαστικών διώξεων για τη δολοφονία του Ντάνιελ Μόργκαν».

Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έγραψε στην αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ για να της ζητήσει να της «παράσχει μια λεπτομερή απάντηση στις συστάσεις» της έκθεσης.

Σε μια δήλωση μέσω του δικηγόρου τους Ρατζού Μπατ, η οικογένεια του Ντάνιελ Μόργκαν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναγνώριση μιας «κουλτούρας διαφθοράς και συγκάλυψης στη μητροπολιτική αστυνομία, μιας θεσμοθετημένης διαφθοράς», που διαρκεί «έως σήμερα», σύμφωνα με την ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει χάρτη με την περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του στον νότιο Λίβανο
Ο IDF έχει καταστρέψει λιβανέζικα χωριά στην περιοχή, για να προστατεύσουν τις βόρειες ισραηλινές πόλεις από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενώ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε Συρία και Γάζα
Χάρτης του IDF για τον νότιο Λίβανο
Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι πλοίo της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά στα Στενά του Ορμούζ
Εμπορικά πλοία δέχτηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου την κρίσιμη εμπορική οδό μετά από σύντομο άνοιγμα
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία, παγίδα «βλέπει» η Τεχεράνη - «Θα μας χτυπήσουν»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιρανική αντιπροσωπία να μην μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ - Επικοινωνία του Σεχμπάζ Σαρίφ με τον Μασούντ Πεζεσκιάν - «Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει» λέει ο Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Αμερικανοί πεζοναύτες σταμάτησαν ιρανικό πλοίο που προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Ο Τραμπ σημείωσε ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών - «Κρατάμε το πλοίο και ελέγχουμε τι υπάρχει στο κατάστρωμα», έγραψε
Ντόναλντ Τραμπ
Εκλογές στη Βουλγαρία: Προηγείται ο φιλόρωσος Ρούμεν Ράντεφ, σύμφωνα με τα exit polls
O Ρούμεν Ράντεφ ήταν πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2026 - Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για όγδοη φορά μέσα σε πέντε χρόνια για τις βουλευτικές εκλογές
Rumen Radev, former Bulgarian president and leader of Progressive Bulgaria coalition, votes during the parliamentary election, in Sofia, Bulgaria, April 19, 2026. REUTERS/Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY