Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λονδίνο: “Αρκετά με την τρομοκρατία! Κανονικά οι εκλογές” λέει η Μέι!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την επίθεση στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους ενώ 48 τραυματίσθηκαν.

Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν σήμερα την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.

Λονδίνο: Καρέ – καρέ τα οκτώ δραματικά λεπτά της νέας σφαγής!

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Συντηρητικοί

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι αποφάσισα να αναστείλουν σήμερα, Κυριακή 04.06.2017, την προεκλογική τους εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο. «Το Συντηρητικό Κόμμα δεν θα πραγματοποιήσει σήμερα προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο. Θα επανεξετάσουμε στη διάρκεια της ημέρας και καθώς γίνονται γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος της Μέι.

Νωρίτερα ο πολιτικός συντάκτης Ρόμπερτ Πέστον ανέφερε στο Twitter ότι οι Βρετανοί πολιτικοί θα αναστείλουν για σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου. «Οι πολιτικοί αναστέλλουν για σήμερα την προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο, όμως θα συνεχιστεί σε τοπικό», έγραψε ο Πέστον.

Οι Εργατικοί

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε, επίσης, ότι το κόμμα του αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο. «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι από τις βίαιες επιθέσεις στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν και με τους πολλούς τραυματίες. Σήμερα θα θρηνήσουμε όλη για την απώλειά τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κόρμπιν.

«Το Εργατικό Κόμμα θα αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο ως σήμερα το βράδυ, έπειτα από συνεννόηση με άλλα κόμματα, ως ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς και τους τραυματίες», εξήγησε. «Όσοι επιθυμούν να βλάψουν τον λαό μας, να διχάσουν τις κοινότητές μας και να επιτεθούν στη δημοκρατία μας δεν θα πετύχουν», κατέληξε ο Κόρμπιν.

Αντίθετος ο Καν

Νωρίτεραμ ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, αφού πριν την ανακοίνωση της Μέι, οι εκλογές έμοιαζαν να είναι… στον αέρα. «Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί η θλίψη και η οργή που νιώθει η πόλη μας. Αισθάνομαι αποτροπιασμό και οργή που αυτοί οι δειλοί τρομοκράτες έβαλαν εσκεμμένα στο στόχαστρό τους αθώους Λονδρέζους και τουρίστες που απολάμβαναν το Σαββατόβραδό τους», δήλωσε ο Καν στους δημοσιογράφους.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας εμποδίσουν να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που έχουμε. Θέλουν να μας σταματήσουν από το να ψηφίσουμε την Πέμπτη στις βουλευτικές εκλογές. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό», τόνισε.

«Δεν συμφωνώ με την αναβολή των εκλογών, πιστεύω με πάθος στη δημοκρατία. Ένα από τα πράγματα που απεχθάνονται οι τρομοκράτες είναι η δημοκρατία», υπογράμμισε ο Καν.

Ωστόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου πρόσθεσε ότι «το επίπεδο απειλής παραμένει υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι μια επίθεση στη χώρα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πιθανή».

Προειδοποίησε μάλιστα τους Λονδρέζους ότι η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας θα είναι αυξημένη: «Οι Λονδρέζοι θα παρατηρήσουν σήμερα αυξημένη αστυνομική παρουσία, όπως και τις επόμενες λίγες ημέρες κάποιοι αστυνομικοί θα είναι και ένοπλοι».

Τέλος ο Καν επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και σε εγρήγορση.

Στη Σκωτία…

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία. «Μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου χθες το βράδυ συνεργαζόμαστε στενά με τη βρετανική κυβέρνηση και την αστυνομία στην Σκωτία για να παρακολουθήσουμε την κατάσταση (…) Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες και τους φίλους όσων έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους», ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του SNP Νίκολα Στάρτζον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε