Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Λονδίνο: Προσπαθούσε επί 4 ώρες να καταστρέψει γλυπτό παιδόφιλου καλλιτέχνη στο ραδιομέγαρο του BBC

Λονδίνο: Προσπαθούσε επί 4 ώρες να καταστρέψει γλυπτό παιδόφιλου καλλιτέχνη στο ραδιομέγαρο του BBC

Ένας άνδρας προσπαθούσε επί 4 ώρες να καταστρέψει το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ» που κοσμεί την είσοδο του ραδιομεγάρου του BBC στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς αποτελεί δημιουργία του Έρικ Γκιλ, ενός παιδόφιλου καλλιτέχνη.

Ο άνδρας σκαρφάλωσε σε ύψος 3 μέτρων, στην πρόσοψη του εμβληματικού κτηρίου που στεγάζει το BBC στο Λονδίνο, ώστε να κάνει πραγματικότητα αυτό που ζητάνε ακτιβιστές εδώ και πολλά χρόνια. Να καταστρέψει το γλυπτό «Προσπέρο και Άριελ», δημιουργίας του Έρικ Γκιλ, ενός καλλιτέχνη που έχαιρε σεβασμού στη Βρετανία, μέχρι να αποκαλυφθεί η παιδοφιλία του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έρικ Γκιλ ήταν ένας αξιοσέβαστος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, όμως η δημοσίευση των ημερολογίων του το 1989, 49 χρόνια μετά τον θάνατό του, άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα έργα του. Αποκαλύφθηκε πως ο καλλιτέχνης κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο μεγαλύτερες κόρες του και τον σκύλο του.

Το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ» τοποθετήθηκε στην είσοδο του ραδιομεγάρου το 1933 και είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Απεικονίζει τον μάγο Πρόσπερο, από το θεατρικό έργο του σπουδαίου Σαίξπηρ να στέλνει το αγαθό πνεύμα Άριελ έξω στον κόσμο. Το BBC εξηγεί ότι «ο Άριελ, ως πνεύμα του άερα, ήταν ένα ταιριαστό σύμβολο για το νέο μυστήριο της ραδιοφωνίας».

Ωστόσο, η ειδεχθής δράση του Γκιλ προκάλεσε τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του κόσμου που απαιτούν εδώ και πολλά χρόνια να κατέβει το συγκεκριμένο γλυπτό από την πρόσοψη του κτηρίου. Όπως αποκαλύπτει η DailyMail, ο άνδρας που σκαρφάλωσε για να το καταστρέψει, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο πως «αν είχε κατέβει όταν έπρεπε, τότε δεν θα ήμουν εδώ πάνω, σωστά;».

https://twitter.com/andrewdoyle_com/status/1481335346637979652

Ο άνδρας φόραγε μια μπλούζα με στάμπα «Reservoir Dogs» (από τη γνωστή ταινία του Ταραντίνο) και προσπαθούσε με ένα σφυρί να καταστρέψει το γλυπτό. Παράλληλα, χρησιμοποιούσε και μαρκαδόρο γράφοντας μηνύματα κατά του BBC και του Έρικ Γκιλ.

Μετά από 4 ώρες, η αστυνομία επιστράτευσε έναν ανυψωτή της πυροσβεστικής για να κατεβάσει τον άνδρα και να τον συλλάβει για βανδαλισμό.

Η σχέση του BBC με τον Έρικ Γκιλ

Το συγκεκριμένο γλυπτό δεν είναι το μοναδικό που υπάρχει στο ραδιομέγαρο του BBC που φιλοτεχνήθηκε από τον Έρικ Γκιλ. Στην υποδοχή βρίσκεται το άγαλμα, ο «Σπορέας», ενώ ο Γκιλ συμμετείχε και στα ανάγλυφα του «Άριελ» στο κτίριο.

Ακόμη, εκτός από γλύπτης, ο Γκιλ ήταν και τυπογράφος και το 1990, το BBC υιοθέτησε την εμβληματική γραμματοσειρά Gill Sans που ο ίδιος δημιούργησε το 1927. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη γραμματοσειρά για το λογότυπό της και πολλά τηλεοπτικά γραφικά της, με το λογότυπο να γίνεται ένα από τα πιο γνωστά και μακροβιότερα στον κόσμο, ενώ άλλαξε πρόσφατα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις