Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Λονδίνο: Τρόμος και αίμα! Νεκροί και τραυματίες με άρωμα τζιχαντιστών

Φωτογραφίες από Reuters
Φωτογραφίες από Reuters

– Μακελειό στη βρετανική πρωτεύουσα με πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός
– Ο δράστης παρέσυρε με το αυτοκίνητό του δεκάδες ανυποψίαστους πεζούς (τουλάχιστον 40 οι τραυματίες) και μαχαίρωσε τον αστυνομικό πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά
– Όλα έγιναν στην “καρδιά” του Λονδίνου, στο βρετανικό Κοινοβούλιο, κάτω από το επιβλητικό Big Ben
– Απίστευτη γκάφα του Channel 4! “Έδωσε” λάθος δράστη, αφού κατονόμασε έναν άνδρα που βρίσκεται ήδη στη φυλακή!
– Σκηνές απίστευτου χάους με αιμόφυρτους ανθρώπους στη γέφυρα του Westminster, ανήμερα της “μαύρης” επετείου από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες
– “Αρρωστημένη και εξαχρειωμένη η επίθεση – Η τρομοκρατία θα αποτύχει” είπε η Τερέζα Μέι, ενώ όλα δείχνουν πως η προπαγάνδα των τζιχαντιστών βρίσκεται πίσω από την αιματηρή επίθεση
– Δείτε όλο το χρονικό της ημέρας που το Λονδίνο βάφτηκε στο αίμα, με φωτογραφίες και βίντεο

Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του. Ο δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι πέθαναν. Τουλάχιστον σαράντα τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων βαριά. Απλά και κυνικά, αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της διπλής, αιματηρής επίθεσης στο Λονδίνο, το μεσημέρι της Τετάρτης 22.03.2017. 

Το χρονικό του τρόμου

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ήταν λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα (σ.σ. ώρα Ελλάδος), όταν μεταδόθηκε η είδηση πως σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένα όχημα παρέσυρε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε πως τα δύο περιστατικά συνδέονταν, με τον δράστη των δύο επιθέσεων να είναι ο ίδιος άνθρωπος.

Το Westminster του Λονδίνου αποκλείστηκε, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα μέλη της απαγορεύθηκε η έξοδος προσωρινά εξαιτίας ενός «συμβάντος ασφαλείας». Αυτό το “προσωρινά” διήρκεσε τελικά περίπου πέντε ώρες, αφού όσοι ήταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, βγήκαν τελικά περίπου στις 22:00 το βράδυ, εμφανώς καταβεβλημένοι.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται, ενώ ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσγειώθηκε μπροστά στο κοινοβούλιο λίγη ώρα αργότερα.

*Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης η ενημέρωση που είχαμε έκανε λόγο για τρεις νεκρούς -εκτός του δράστη- ωστόσο μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε από τη βρετανική αστυνομία πως ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας τον κατάλογο των νεκρών στους τέσσερις (πέντε μαζί με τον δράστη).

Ο πέμπτος νεκρός ήταν μεταξύ των πεζών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

Βήμα – βήμα το μακελειό

Η παρακάτω φωτογραφία του CNN είναι πλήρως κατατοπιστική σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Τα τρία “βήματα” του μακελειού είναι τα εξής:

     —> Το όχημα του δράστη κινείται στη γέφυρα του Westminster, που βρίσκεται πάνω από τον Τάμεση, με κατεύθυνση το βρετανικό Κοινοβούλιο και ήδη έχει ξεκινήσει να παίρνει πεζούς… παραμάζωμα.

     —> Στη θέση “2” είναι που παρασέρνει πεζούς που βρίσκονται εκείνη την ώρα στο σημείο.

     —> Ο δράστης εγκαταλείπει το όχημα και τρέχει πεζός προς τον περίβολο του Κοινοβουλίου, στη θέση “3”. Εκεί μαχαιρώνει έναν αστυνομικό, πριν τελικά πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Δείτε την φωτογραφία

Σκηνές χάους!

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, δύο άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος μπροστά στη Βουλή, στην καρδιά του Λονδίνου.
«Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την στιγμή της εκκένωσης της γέφυρας του Westminster

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο πραγματικά σοκαριστικές. Έδειχναν ανθρώπους να είναι πεσμένοι στο έδαφος, να αιμορραγούν και άλλους πολίτες να προσπαθούν να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Δείτε τις σοκαριστικές φωτογραφίες – Προσοχή, οι εικόνες είναι εξαιρετικά σκληρές

Επίθεση στο Λονδίνο: Ανέσυραν γυναίκα από τον Τάμεση! Σοβαρά τραυματισμένη


Λονδίνο: Aποσβολωμένος o Τραμπ ενημερώνεται για την επίθεση [vid]

Επίθεση στο Λονδίνο: Όταν οι τζιχαντιστές απειλούσαν να το κάψουν! Ανατριχιαστικό βίντεο

Χαρακτηριστικό του πανικού που επικράτησε στο σημείο, είναι το γεγονός πως eκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που είχαν ανέβει σε ένα από τα σήματα κατατεθέντα της βρετανικής πρωτεύουσας, το London Eye.

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και πολλοί ήταν εκείνοι που παρέμειναν εγκλωβισμένοι… στον αέρα.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες

  

Βίντεο με τους πυροβολισμούς!

Λίγο αργότερα είδε το “φως” της δημοσιότητας κι ένα βίντεο που έδειχνε την στιγμή των πυροβολισμών. Σκηνές απόλυτου χάους και πανικού.

Δείτε το βίντεο

Όπως προαναφέραμε, αρχικά και εν μέσω πλήρους σύγχυσης, φαινόταν σαν το συμβάν να εκτυλισσόταν σε διάφορες τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της γέφυρας του Ουεστμίνστερ, από όπου τουρίστες τραβάνε φωτογραφίες του Μπιγκ Μπεν και άλλων αξιοθέατων.

Εξάλλου δημοσιογράφοι του Ρόιτερς είδαν πολλούς οπλισμένους αστυνομικούς, ανάμεσά τους και κάποιους με ασπίδες, να μπαίνουν στη Βουλή.

Όλα αυτά βέβαια συνέβησαν ανήμερα της “μαύρης” επετείου από των συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών.

Η Βρετανία βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως τον Μάιο του 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν έναν στρατιώτη, το Λι Ρίγκμπι, σε έναν δρόμο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις στο σύστημα μαζικών μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση στο Λονδίνο εν καιρώ ειρήνης.

Φωτογραφίες του νεκρού δράστη

Γρήγορα είδαν το “φως” της δημοσιότητας και οι πρώτες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον δράστη να κείτεται νεκρός στο έδαφος.

Στις φωτογραφίες φαίνονται μάλιστα τρία μαχαίρια, ενώ οι αστυνομικοί φαίνονται να του κάνουν σωματικό έλεγχο, θέλοντας να αποκλείσουν την πιθανότητα να έχει πάνω του εκρηκτικά.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες

Σύγχυση με την ταυτότητα του δράστη!

Ένα από τα ζητήματα που φυσικά απασχόλησαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν και αυτό του δράστη του μακελειού. Λίγες ώρες μετά το μακελειό στο βρετανικό Κοινοβούλιο, το βρετανικό Channel 4 μετέδωσε πως ο δράστης της επίθεσης ήταν ο βρετανός υπήκοος, από Τζαμαϊκανούς γονείς, Abu Izzadeen.

Πολλά και έγκυρα διεθνή ΜΜΕ -μεταξύ των οποίων και ο Independent- έσπευσαν να αναπαράγουν την είδηση, κάνοντας λόγο για “ιεροκήρυκα μίσους” και δημοσιεύοντας μάλιστα τις φωτογραφίες του, ωστόσο η είδηση αποδεικνύεται πως δεν ισχύει, αφού νέες πληροφορίες ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος άνδρας βρίσκεται στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή κάθειρξης!

Ο δικηγόρος του Izzadeen μίλησε στο ABC και τόνισε πως ο πελάτης του βρίσκεται στη φυλακή και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να είναι ο δράστης.

Λίγο αργότερα μίλησε στα μέσα ενημέρωσης και ο αδελφός του συγκεκριμένου άνδρα, ο οποίος επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στη φυλακή, κάτι που οδήγησε το Channel 4 σε… αναδίπλωση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: “Στις αποψινές ειδήσεις του Channel 4, ο ανταποκριτής μας Simon Israel μετέδωσε μια πληροφορία που έλεγε πως το όνομα του δράστη πιστεύεται πως ήταν Aby Izzaddeen, παλαιότερα γνωστός ως Trevor Brooks. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, αντιφατικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη στιγμή το Channel 4 εξετάζει το ζήτημα“.

Παλαιότερη φωτογραφία του Reuters απεικονίζει τον... λάθος δράστη

Διάγγελμα της Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε διάγγελμά της προς το βρετανικό λαό, αρχικά επαίνεσε τους άνδρες της αστυνομίας και της ασφάλειας για την γενναιότητα τους και στη συνέχεια απέτισε φόρο στον νεκρό αστυνομικό, ο οποίος έπεσε θύμα του δράστη με το μαχαίρι, έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια είπε πως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο δράστης επέλεξε να επιτεθεί έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, που υπηρετεί τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Τόνισε, πως γι’ αυτό αποτελεί στόχο όσων δεν ασπάζονται αυτές τις αξίες και επισήμανε πως οποιαδήποτε προσπάθεια να “κατατροπώσουν” αυτές τις αξίες μέσα από τη βία και την τρομοκρατία, θα αποτύχει.

Η Μέι ολοκλήρωσε το διάγγελμα της, λέγοντας πως αύριο, Πέμπτη, το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει κανονικά.

Δείτε το διάγγελμα της βρετανίδας πρωθυπουργού

 

“Βλέπουν” Ισλαμικό Κράτος

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρεις, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν (σ.σ. οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν αναθεωρηθεί ο απολογισμός των νεκρών αργά το βράδυ). Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας αστυνομικός της φρουράς του κοινοβουλίου και ένας άνδρας που πιστεύουμε ότι είναι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαρκ Ρόουλι, ο ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής», πρόσθεσε ο Ρόουλι.

Τρεις Γάλλοι μαθητές μεταξύ των τραυματιών!

Εδώ να σημειώσουμε πως τρεις Γάλλοι μαθητές τραυματίστηκαν στην επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για τρεις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι τρεις μαθητές λυκείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε