Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: «Κόλαση» ισραηλινών βομβαρδισμών – Τουλάχιστον 12 νεκροί

Λωρίδα της Γάζας: «Κόλαση» ισραηλινών βομβαρδισμών – Τουλάχιστον 12 νεκροί

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Παλαιστινιακού θύλακα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με όσα ανέφερε το υπουργείο.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκε ο Τζιχάντ Γάναμ ο οποίος φέρεται να ήταν στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ. Πηγές προσκείμενες στο κίνημα είπαν πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης η σύζυγός του Τζιχάντ Γάναμ.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν στις ζώνες που επλήγησαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τις 05:30.

«Θρηνούμε τους ηγέτες και τις συζύγους τους και κάποια από τα παιδιά τους που σκοτώθηκαν» σε αυτό το «άνανδρο σιωνιστικό έγκλημα», ανέφερε ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «το αίμα των μαρτύρων θα αυξήσει [την] αποφασιστικότητα» του κινήματος.

Το Ισραήλ «περιγέλασε όλες τις πρωτοβουλίες των μεσολαβητών, η αντίσταση θα εκδικηθεί τους ηγέτες» που σκοτώθηκαν τη νύχτα, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διεξήγαγε πλήγματα εναντίον «στόχων» που ανήκαν «στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ».

Στη Γάζα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε μέρος πολυκατοικίας στις φλόγες έπειτα από τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα και ασθενοφόρα να διακομίζουν θύματα σε νοσοκομεία.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που άρχισαν λίγο μετά τις 02:00 (ώρα Ελλάδας), βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη περί τις 03:50, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, που άκουσαν έκρηξη προερχόμενη από το ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Καταγράφηκαν προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σε χωριστές ανακοινώσεις του για κάθε στέλεχός του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που έγινε στόχος τη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως θα «συνεχίσει να δρα για[να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ».

Παρουσίασε τον Τζιχάντ Γάναμ ως «έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες» του κινήματος, αρμόδιου «για να συντονίζει τις μεταβιβάσεις όπλων και χρημάτων ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» και τη δική του.

Για τον Χαλίλ Μπαχτάνι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήταν «υπεύθυνος για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ» τις τελευταίες τριάντα ημέρες.

Για τον Τάρεκ Εζεντίν, ανέφερε πως «πρόσφατα σχεδίασε» και κατηύθυνε «επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων» στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, και πως είχε καταδικαστεί να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη στο Ισραήλ για την «εμπλοκή» του ιδίως σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι τα χρόνια του 2000.

Ο Τάρεκ Εζεντίν, με καταγωγή από την Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων το 2011 και απελάθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα που ελέγχει η Χαμάς από το 2007.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται καθαρά σε φάση αναζωπύρωσης της βίας από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, αφού ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών και στις δυο πλευρές.

Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν, στην παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους και, στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Καταγράφονται προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συναφθείσας με αιγυπτιακή μεσολάβηση, έπειτα από τη νέα κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ εξαιτίας του θανάτου σε ισραηλινή φυλακή μορφής του κινήματος, σε απεργία πείνας επί τρεις μήνες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο τρία στελέχη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, οργάνωσης που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «τρομοκρατική»: δύο στη Λωρίδα της Γάζας, τους Τζιχάντ Γάναμ και Χαλίλ αλ Μπαχτάνι, κι ένα στη Δυτική Όχθη, τον Τάρεκ Εζεντίν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις