Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: Στους 33 οι νεκροί από το μπαράζ Ισραηλινών βομβαρδισμών

Λωρίδα της Γάζας: Στους 33 οι νεκροί από το μπαράζ Ισραηλινών βομβαρδισμών

Το Ισραήλ σκότωσε έναν ακόμη στρατιωτικό διοικητή του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανεβάζοντας σε 33 τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη στους βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας. Ένας Ισραηλινός έχει χάσει τη ζωή του από ρουκέτα των Παλαιστινίων.

Η Αίγυπτος, παραδοσιακή μεσολαβήτρια μεταξύ των δύο πλευρών, δραστηριοποιείται για να πετύχει εκεχειρία προκειμένου να για να τερματιστεί η κλιμάκωση της βίας, η σοβαρότερη από τον Αύγουστο του 2022, ανάμεσα στις ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με παλαιστιναική πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, «η Αίγυπτος παρουσίασε το βράδυ νέα πρόταση για εκεχειρία».

«Η παλαιστινιακή πλευρά θα την εξετάσει και η Αίγυπτος αναμένει μια απάντηση» από το Ισραήλ, πρόσθεσε, ενώ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι μια «βελτιωμένη» αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία έγινε στο εβραϊκό κράτος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις ενέργειες των Παλαιστινίων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «καταδίκασε έντονα» χθες το βράδυ την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα και «επέμεινε στην ανάγκη να επιτευχθεί εκεχειρία προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα μεταξύ των αμάχων και να αποκατασταθεί η ηρεμία».

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Τρίτη με ισραηλινά πλήγματα. Την Παρασκευή ένας ακόμη στρατιωτικός διοικητής του ένοπλου παλαιστινιακού κινήματος -ο έκτος- σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της Γάζας.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, 33 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη. Ανάμεσά τους βρίσκονται άμαχοι, εκ των οποίων παιδιά, όπως και μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μια άλλη ένοπλη οργάνωση.

Από την αρχή της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, την οποία έχει χαρακτηρίσει «προληπτική», έχουν πληγεί 254 «στόχοι» του Ισλαμικού Τζιχάντ, μεταξύ των οποίων στρατιωτικές υποδομές ή μέλη της οργάνωσης.

Στο Ισραήλ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Πέμπτη στη Ρεχοβότ, νότια του Τελ Αβίβ, από ρουκέτα που έπληξε πολυκατοικία. Οι υπηρεσίες διάσωσης έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες στο Ισραήλ από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.

Πολλές δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν και χθες Παρασκευή από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η νέα έκρηξη βίας σημειώθηκε μετά τη σχετική ανάπαυλα τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ελπίδες για συμφωνία

Ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, αξιωματούχος του πολιτικού σκέλους του Ισλαμικού Τζιχάντ που έφτασε την Πέμπτη στην Αίγυπτο, δήλωσε πως ήλπιζε να επιτευχθεί μέσα στην ημέρα «μια αξιοπρεπής συμφωνία η οποία θα αντανακλά τα συμφέροντα του λαού μας και της αντίστασης».

Πηγή από τον Ισλαμικό Τζιχάντ επεσήμανε ότι «μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για μια εκεχειρία είναι το Ισραήλ να σταματήσει τις δολοφονίες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Οι σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν ως τους εβραϊκούς οικισμούς στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ.

Ο ένοπλος βραχίονας του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και ισραηλινές πόλεις «σε απάντηση στις συνεχιζόμενες δολοφονίες και τις επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 973 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, από τις οποίες οι 296 έχουν αναχαιτιστεί από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών του Ισραήλ που συνορεύουν με τη Γάζα ζουν στα καταφύγια εδώ και τέσσερις ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις