Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας – «Βολές» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ κατά Γκουτέρες: «Δεν αξίζει» να ηγείται του ΟΗΕ

Λωρίδα της Γάζας – «Βολές» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ κατά Γκουτέρες: «Δεν αξίζει» να ηγείται του ΟΗΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει συναντηθεί με τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, μετά το πέρας μιας συνάντησης με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

«Είμαι με τον υπουργό Υγείας και τις οικογένειες, έχουμε μια συνάντηση με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έως σήμερα, κανείς δεν έχει συναντήσει τους ομήρους. Δεν έχουμε καμία απόδειξη ζωής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, διαβεβαιώνοντας πως «Έως σήμερα, κανείς από τους ομήρους μας δεν έχει συναντηθεί με τον Ερυθρό Σταυρό».

Επιτρέψαμε την αποστολή «τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα. Όμως, μέχρι σήμερα, κανείς από τους ομήρους μας δεν συναντήθηκε με τον Ερυθρό Σταυρό», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά πως περίπου 240 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου στη Γενεύη ήταν συγγενείς ομήρων, οι οποίοι παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες των δικών τους.

Η ΔΕΕΣ υπογράμμισε σήμερα ότι δεν έχει σταματήσει να επισημαίνει το θέμα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ιδίως κατά τις άμεσες επαφές με τη Χαμάς και με άλλα πρόσωπα που μπορούν να ασκήσουν επιρροή.

Η οργάνωση ανέφερε πως συνεχίζει να ζητάει πληροφορίες σχετικά με τους ομήρους και την κατάσταση της υγείας τους. Καταβάλλει προσπάθειες, επίσης, να αποσαφηνίσει την τύχη των αγνοούμενων ανθρώπων.

Ο Κοέν τόνισε σήμερα ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα έπρεπε να είναι «πιο σθεναρός και ξεκάθαρος στις δηλώσεις του και να ασκεί μεγαλύτερη πίεση».

«Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο εωσότου εξαλείψουμε τη Χαμάς και πάρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις εχθροπραξίες, εφόσον δεν επιτύχει αυτού τους δύο στόχους.

Στον Αντόνιο Γκουτέρες “δεν αξίζει” να ηγείται του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Έλι Κοέν

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «δεν αξίζει» να ηγείται των Ηνωμένων Εθνών.

«Στον Γκουτέρες δεν αξίζει να είναι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γκουτέρες δεν ενθάρρυνε καμία ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή (…). Πιστεύω πως ο Γκουτέρες, όπως όλα τα ελεύθερα έθνη, θα έπρεπε να δηλώσει ξεκάθαρα: Απελευθερώστε τη Γάζα από τη Χαμάς. Όλοι λένε ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από τον ISIS. Γιατί δεν μπορεί να το πει εκείνος;», είπε ο Έλι Κοέν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στον ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις