Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η “Λουίζα” και η DHL – Εκβιασμός εκατομμυρίων πίσω από τη βόμβα στο Πότσδαμ

Η “Λουίζα” και η DHL – Εκβιασμός εκατομμυρίων πίσω από τη βόμβα στο Πότσδαμ

Δεν ήταν τρομοκράτες αλλά εκβιαστές εκείνοι που έστειλαν το παγιδευμένο πακέτο σε φαρμακείο στο Πόρτσδαμ την περασμένη Παρασκευή (01.12.2017). Στόχος να αποσπάσουν εκατομμύρια από την εταιρία DHL!

Στο άκουσμα της είδησης πως εντοπίστηκε παγιδευμένο πακέτο κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσδαμ, σήμανε συναγερμός. Λίγες μέρες πριν άλλωστε οι τζιχαντιστές είχαν φροντίσει να απειλήσουν με “αρρωστημένες” αφίσες και απειλές ενόψει Χριστουγέννων. Φαίνεται όμως ότι το θέμα δεν είναι τρομοκρατικό αλλά άκρως ποινικό με την εταιρία DHL στο επίκεντρο του εκβιασμού!

Στόχος του δράστη ή των δραστών να αναγκάσουν την εταιρία DHL να τους δώσει εκατομμύρια ευρώ ώστε να μην “παγιδεύσουν” δέματα ενόψει των Χριστουγέννων.

Το πακέτο με την επικίνδυνη βόμβα εστάλη την περασμένη Παρασκευή σε φαρμακείο κοντά στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Πότσδαμ. Όταν ο υπάλληλος παρατήρησε τα καλώδια που εξείχαν, ειδοποίησε τις αρχές. Η περιοχή αποκλείστηκε, η αγορά εκκενώθηκε και το μυαλό όλων πήγε σχεδόν ένα χρόνο πίσω, στην τρομοκρατική επίθεση από τον Αμίς Αμρί στην αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς.

Η επιστολή

Το πακέτο-βόμβα στο Πότσδαμ συνοδευόταν από επιστολή. Εστάλη με κωδικοποιημένο μήνυμα μέσω ίντερνετ. Οι αρχές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν. Στο μήνυμα οι δράστες αναφέρονται σε ένα άλλο πακέτο, το οποίο εστάλη στις αρχές Νοεμβρίου σε διαδικτυακό κατάστημα. Όταν, τότε, το πακέτο ανοίχτηκε, τυλίχτηκε στις φλόγες και η επιστολή που το συνόδευε κάηκε.

Ο δράστης ή οι δράστες είχαν ενδεχόμενο δόλο όσον αφορά βαριές σωματικές βλάβες. Όπως αποδείχθηκε, ο μηχανισμός ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος και θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ σοβαρό τραυματισμό.

Το τρομοπακέτο στο Πότσδαμ

Το πακέτο παραδόθηκε την Πέμπτη σε ταχυδρομικό σταθμό στο Πότσδαμ. Ταχυδρόμος της εταιρείας το παρέδωσε την Παρασκευή στο φαρμακείο. Περιείχε κροτίδες, εκατοντάδες μικρά καρφιά καθώς επίσης σύρμα, πυρίτιδα και μπαταρίες. Το γεγονός ότι το πακέτο δεν εξερράγη οφείλεται στην τύχη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου Καρλ Χάιντς Σρέτερ.

Οι αρχές εικάζουν πως οι δράστες είναι από την ευρύτερη περιοχή και συνέστησαν ειδική ομάδα ερευνών με την επωνυμία “Λουίζα”. Στην ομάδα εργάζονται 25 ειδικοί και ερευνούν για απόπειρα πρόκλησης έκρηξης και ληστρική εκβίαση.

Η αστυνομία θεωρεί πιθανή την αποστολή και άλλων τέτοιων πακέτων. Μέχρι στιγμής τα πακέτα έχουν αποσταλεί σε μικρές επιχειρήσεις ωστόσο οι αρχές δεν αποκλείουν ότι τέτοια επικίνδυνα πακέτα μπορούν να σταλούν και σε φυσικά πρόσωπα.

Για το λόγο αυτό συνέστησαν ιδιαίτερη προσοχή κυρίως όταν υπάρχει άγνωστος αποστολέας, εάν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη και εάν διαπιστωθεί ότι εξέχουν καλώδια. Συστήθηκε ήδη ειδική τηλεφωνική γραμμή όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ύποπτα πακέτα.

Ο φαρμακοποιός που έλαβε το δέμα στο Πότσδαμ ανέφερε στην εφημερίδα Potsdamer Neueste Nachrichten, ότι όταν άνοιξε το πακέτο πρόσεξε να εξέχουν κάποια σύρματα, γεγονός που τον ανησύχησε και ειδοποίησε την αστυνομία. Αργότερα ειδικοί πυροτεχνουργοί το εξουδετέρωσαν.

Πηγή: Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις