Κόσμος

Λουκασένκο: «Δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ουκρανία πίσω από την πλάτη της Λευκορωσίας»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι αναμένει να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν ξεχωριστές συμφωνίες πίσω από την πλάτη της Λευκορωσίας», φέρεται να δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Από τότε που μας παρασύρατε σε αυτό –κυρίως οι χώρες της Δύσης– η θέση της Λευκορωσίας φυσικά χρειάζεται να ακουστεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Λουκασένκο «πρέπει να συμμετάσχει στην (τελική) συνάντηση».

Η Ρωσία απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από τα ρωσικά και λευκορωσικά εδάφη σε αυτό που χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής χώρας.

Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Δύσης απορρίπτουν τον ισχυρισμό ως ψευδές πρόσχημα για μια εισβολή εξαιτίας της οποίας πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί και ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν καταστραφεί.

Ο Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν συμμετέχουν και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύγκρουση και εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα του έχει άδικα χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν συμπεριλάβει τη Λευκορωσία στις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο Belta. «Διότι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ δύο σλαβικών λαών, εμείς είμαστε αυτοί που μπορεί να υποφέρουμε περισσότερο».

Αν και η Λευκορωσία εξαρτάται τώρα σημαντικά από τη Ρωσία για οικονομική και στρατιωτική στήριξη, ο Λουκασένκο έχει προσπαθήσει κατά καιρούς στο παρελθόν να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα προκειμένου να έχει καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2020, το Κρεμλίνο βοήθησε τον Λουκασένκο να καταστείλει με τη βία μαζικές φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για νοθεία στις εκλογές, στις οποίες εκείνος εξασφάλισε μια έκτη συνεχή θητεία στην προεδρία της χώρας, καθώς και να συνθλίψει ό,τι είχε απομείνει από τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: Κανείς δε με έπεισε για το Ιράν, εγώ έπεισα τον εαυτό μου – Τι είπε για Γροιλανδία, Ματσάδο και Νόμπελ Ειρήνης
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας» είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ, ο οποίος «δεν βλέπει τον λόγο» να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης στη Μινεσότα
Ντόναλντ Τραμπ
Φρίκη στην Ολλανδία: Επιθέσεις, εκφοβισμοί και ομαδικοί βιασμοί σε βάρος φοιτητριών σε «κολαστήριο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών
Αναγκάζονταν να ζήσουν σε συγκρότημα μαζί με 125 πρόσφυγες για να «βοηθήσουν στην ενσωμάτωση» και έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Ολλανδία
8
Γερμανία: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο – Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας οδηγός
Μερικοί από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο οδηγός του λεωφορείου «ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να απεγκλωβιστεί, γιατί είχε σφηνωθεί»
Γερμανία
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό