Κόσμος

Λουκασένκο: «Δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ουκρανία πίσω από την πλάτη της Λευκορωσίας»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι αναμένει να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν ξεχωριστές συμφωνίες πίσω από την πλάτη της Λευκορωσίας», φέρεται να δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Από τότε που μας παρασύρατε σε αυτό –κυρίως οι χώρες της Δύσης– η θέση της Λευκορωσίας φυσικά χρειάζεται να ακουστεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Λουκασένκο «πρέπει να συμμετάσχει στην (τελική) συνάντηση».

Η Ρωσία απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από τα ρωσικά και λευκορωσικά εδάφη σε αυτό που χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής χώρας.

Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Δύσης απορρίπτουν τον ισχυρισμό ως ψευδές πρόσχημα για μια εισβολή εξαιτίας της οποίας πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί και ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν καταστραφεί.

Ο Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν συμμετέχουν και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύγκρουση και εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα του έχει άδικα χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν συμπεριλάβει τη Λευκορωσία στις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο Belta. «Διότι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ δύο σλαβικών λαών, εμείς είμαστε αυτοί που μπορεί να υποφέρουμε περισσότερο».

Αν και η Λευκορωσία εξαρτάται τώρα σημαντικά από τη Ρωσία για οικονομική και στρατιωτική στήριξη, ο Λουκασένκο έχει προσπαθήσει κατά καιρούς στο παρελθόν να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα προκειμένου να έχει καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2020, το Κρεμλίνο βοήθησε τον Λουκασένκο να καταστείλει με τη βία μαζικές φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για νοθεία στις εκλογές, στις οποίες εκείνος εξασφάλισε μια έκτη συνεχή θητεία στην προεδρία της χώρας, καθώς και να συνθλίψει ό,τι είχε απομείνει από τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι κρίσιμες μάχες που κρίνουν το μέλλον του Κογκρέσου και οι ώρες των πρώτων αποτελεσμάτων
Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται σε ευνοϊκότερη θέση για την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής, ενώ η διεκδίκηση της Γερουσίας παραμένει περισσότερο αμφίρροπη
Ντόναλντ Τραμπ
Τζέιμς Ταλαρίκο: Ο «Baby Obama» που θέλει να σπάσει το ρεπουμπλικανικό απόρθητο του Τέξας – Γιατί ο Τραμπ τον αποκαλεί «Talafreako»
Ο 37χρονος διεκδικεί να γίνει πρώτος Δημοκρατικός που θα εκλεγεί στη Γερουσία από το Τέξας μετά το 1988 - Αντίπαλός του ο εκλεκτός του Τραμπ Κεν Πάξτον
Ο Δημοκρατικός Τζέιμς Ταλαρίκο διεκδικεί την έδρα της Γερουσίας στο Τέξας στις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2026
Ώρα κρίσης για τον Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Οι Δημοκρατικοί διεκδικούν την ανατροπή των ισορροπιών στο Κογκρέσο
Η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών χαρακτηρίζεται αποφασιστικής σημασίας για τα δυο τελευταία χρόνια της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Κλειδί το Τέξας - Οι ΗΠΑ χτύπησαν το ιρανικό νησί Κεσμ
Κρίσιμες οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τι αλλάζει στην προεδρία Τραμπ αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή ή τη Γερουσία – Οι έρευνες που σχεδιάζουν
Εφόσον αποκτήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί θα έχουν στη διάθεσή τους ισχυρότερα κοινοβουλευτικά εργαλεία για να ελέγξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ