Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λουτρό αίματος στην Σομαλία: Επτά νεκροί σε δύο βομβιστικές επιθέσεις

Λουτρό αίματος στην Σομαλία: Επτά νεκροί σε δύο βομβιστικές επιθέσεις

Δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες σε σημεία ελέγχου στην πρωτεύουσα της Σομαλίας την Παρασκευή είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μέλη των σωμάτων ασφαλείας και πέντε πολίτες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και μια ιατρική πηγή.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Σεμπάμπ. Ο Μοχάμεντ Νταχίρ, αστυνομικός, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνάδελφοί του σταμάτησαν το πρώτο αυτοκίνητο σε μια διασταύρωση, εξωθώντας τον οδηγό του να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη έκρηξη, ένα δεύτερο αυτοκίνητο-βόμβα ανατινάχθηκε σε κοντινή διασταύρωση, δήλωσε ο αστυνομικός Αλί Χάσαν Καλμίγε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μοχάμεντ Γιούσουφ, διευθυντής του νοσοκομείου Μεδίνα στη Μογκαντίσου, ανέφερε ότι στη δεύτερη επίθεση σκοτώθηκαν επίσης πέντε πολίτες, ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

Οι δύο επιθέσεις έγιναν την ώρα της προσευχής της Παρασκευής. Η Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις μέσω του ραδιοφωνικού της σταθμού.

Η οργάνωση, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει την αδύναμη σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και περίπου 20.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς της Αφρικανικής Ένωσης.

Αφότου τα μέλη της Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από τη Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011, έχουν χάσει έκτοτε τα περισσότερα από τα προπύργιά τους στη χώρα. Όμως συνεχίζουν να ελέγχουν περιοχές στην επαρχία από όπου διεξάγουν ανταρτοπόλεμο κι εξαπολύουν επιθέσεις, ιδίως βομβιστών-καμικάζι, στην πρωτεύουσα και εναντίον στρατιωτικών βάσεων, σομαλικών και ξένων.

Παρότι η ίδια δεν ανέλαβε την ευθύνη, η Σεμπάμπ κατηγορήθηκε πως βρισκόταν πίσω από την επίθεση με φορτηγό παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών τη 14η Οκτωβρίου 2017 στο κέντρο της Μογκαντίσου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 512 ανθρώπους. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη τέτοια τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της αφρικανικής χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις