Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Λουί Αλιό: Ποιος είναι ο… “κύριος Μαρίν Λε Πεν” [pics, vids]

Λουί Αλιό: Ποιος είναι ο… “κύριος Μαρίν Λε Πεν” [pics, vids]

Γνωρίσαμε τη Σεσιλιά Σαρκοζί και μετά την Κάρλα Μπρούνι. Μάθαμε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και μετά τη Βαλερί Τριερβελέρ. Τώρα, γνωρίσουμε τη Μπριζίτ Τρονιέ. Θα γλίτωνε ο Λουί Αλιό; Ποιος είναι; Ο σύντροφος της Μαρίν Λε Πεν, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και ευρωβουλευτής του κόμματος.

Από την περασμένη Κυριακή και τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κυρίως ο πρώτος και όχι για τις θέσεις του αλλά για το γάμο του με την επί 25 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονιέ, που ήταν κάποτε η καθηγήτριά του.

Τώρα, ήρθε η σειρά του Λουί Αλιό, του επί 10 χρόνια συντρόφου της ακροδεξιάς υποψηφίου για την προεδρία, Μαρίν Λε Πεν. Είναι μαζί από το 2007, όταν την προεδρία διεκδικούσαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, όταν οι Γάλλοι και όχι μόνο “γνώρισαν” τη Σεσιλιά Σαρκοζί (την οποία ο Σαρκοζί χώρισε λίγο αφού ανέλαβε και παντρεύτηκε την Κάρλα Μπρούνι) και τον Φρανσουά Ολάντ (ποιος να τους το έλεγε), τότε σύντροφο επί 29 χρόνια της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και πατέρα των τεσσάρων παιδιών της.

Τώρα, όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στην Μπριζίτ Τρονιέ, σύζυγο του υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν και όχι τόσο στον Αλιό. Άλλωστε εκείνος δεν είναι τόσο άγνωστος, είναι κορυφαίο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, αντιπρόεδρος του κόμματος και ευρωβουλευτής του. Έχει και την “ιδιότητα” του συντρόφου της Λε Πεν, αλλά με αυτή λίγοι ασχολούνται.

Σε αντίθεση με τον Μακρόν, η Λε Πεν δεν συνηθίζει να μιλάει για τον σύντροφό της δημόσια. Η σχέση τους ιδιότυπη. Ζουν χωριστά και βλέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Σπάνια εμφανίζονται μαζί και ποτέ δεν είναι τρυφεροί ή διαχυτικοί δημόσια. Στα χρόνια της σχέσης τους, η Λε Πεν tweet-αρε μια φωτογραφία τους να φιλιούνται στο στόμα μόνο όταν θέλησε να “την πει” στο περιοδικό Closer, που είχε γράψει πως το ζευγάρι είχε χωρίσει. “Απευθείας από το Περπινιάν, αφιερωμένο στο Closer” είχε γράψει.

 

Υπάρχει πάντως κι ένα video που τους δείχνει να χορεύουν μπλουζ

Στο βιβλίο της “Le Couloir de Madame”, η δημοσιογράφος Αλίξ Μπουιλαγκέ τολμά να ρωτήσει την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου για τυχόν άφιξη του Αλιό στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αν αυτή εκλεγεί πρόεδρος. “Ποτέ”, απαντά η Λε Πεν ξεσπώντας σε γέλια: “Με αυτόν τον παλιοχαρακτήρα που έχει, μπορώ να σας πω ότι δεν θα παραστήσει την Πρώτη Κυρία!” Ο Αλιό δεν θα παρίσταται ούτε στα τυχόν επίσημα ταξίδια, ούτε στα δείπνα. “Θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει: είναι πολιτικός”, τονίζει. Ο ίδιος δηλώνει ότι αν η Μαρίν εκλεγεί, αυτός θα σβηστεί εντελώς από την καθημερινότητα της προεδρίας, καθώς πιστεύει ότι οι Γάλλοι δεν εκλέγουν ζευγάρι αλλά πρόεδρο.

Ο τρίτος άνδρας

Το ζευγάρι πρωτοσυναντήθηκε το 1999. Ο Αλιό είναι από την Τουλούζη, γιος σοβατζή, Γάλλου γεννημένου στην Αλγερία που επαναπατρίστηκε το 1962. Τότε ήταν ο νέος διευθυντής του γραφείου του Ζαν-Μαρί Λε Πεν, παντρεμένος με δύο παιδιά. Η Μαρίν ήταν επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Εθνικού Μετώπου, ακόμη μαζί με τον πρώτο σύζυγο της Φρανκ Σορουά, επιχειρηματία που “τοποθετεί τις τέντες σε εξωτερικό χώρο για τα κοκτέιλ” του ακροδεξιού κόμματος (γράφει ο Πατρίς Μασιρέ στο βιβλίο του “Dans la peau Marine Le Pen”, εκδόσεις Seuil, 2012), με τον οποίο αποκτά τρία παιδιά: τη Ζαν το 1998 και τα δίδυμα Λουί και Ματίλντ το 1999 και από τον οποίο χωρίζει το 2000. Το 2002 παντρεύεται τον Ερίκ Λοριό από τον οποίο χωρίζει το 2006.

Η ιστορία δεν αναφέρει αν ο Αλιό περίμενε σοφά τη σειρά του. Το 2004 έγινε κοινοβουλευτικός βοηθός της. “Και οι δύο δουλεύουμε πάνω στην πολιτική. Συνεπώς, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο”, δηλώνει η Λε Πεν στην Αλίξ Μπουιλαγκέ.

Εκτός από το σπίτι στο Millas που αγοράζουν μαζί, τίποτα δεν τους ενώνει υλικά και επίσημα. Και αυτό είναι το επιχείρημα που η Λε Πεν θα χρησιμοποιήσει στην υπόθεση με τις αργομισθίες κοινοβουλευτικών συνεργατών της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ζωή εκτός πολιτικής

Στη δημόσια ζωή όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή έχει το πάνω χέρι στο ζευγάρι. Στο στενό τους κύκλο όμως, η Μαρίν Λε Πεν είναι μια «”μοδιστρούλα”. Είναι τρελή γι’ αυτόν», λέει μια φίλη της, την οποία επικαλείται ο Ολιβιέ Μπομόν στο βιβλίο του “Dans l’ enfer de Montretout” (εκδόσεις Flammarion, 2017).

Η Λε Πεν και ο Αλιό δεν ζουν μαζί. Συναντώνται τα σαββατοκύριακα. Αυτή εργάζεται ως εν δυνάμει μέλλουσα πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκείνος, ευρωβουλευτής, βαδίζει τον δικό του πολιτικό δρόμο, έχει τα χόμπι του, το ράγκμπι και το σερφ.

“Ξέρετε, είμαι σχιζοφρενής από γεννησιμιού μου… Είχα τον πατέρα μου, είχα τον πρόεδρό μου. Ήταν δύο διαφορετικά πρόσωπα”, ομολογεί η Λε Πεν στο βιβλίο του Μασιρέ. “Το ίδιο ισχύει με τον Λουί, υπάρχει ο σύντροφός μου και ο αντιπρόεδρος”.

Και για τους δύο πάντως δεν τίθεται καν θέμα για τυχόν καθεστώς “Πρώτου Κυρίου”. Σε περίπτωση εκλογής της Λε Πεν στην προεδρία, ο Αλιό θα τηρήσει μεγάλες αποστάσεις. «Από το Μέγαρο των Ηλυσίων, από την πολιτική ίσως;», τον ρωτά η δημοσιογράφος και αυτός απαντά ότι «υπάρχει ζωή εκτός πολιτικής».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Le Figaro
Φωτογραφίες αρχείου: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε