Κόσμος

Λουκέτο… απεφεύχθη! Θα παρέλυαν οι ΗΠΑ, το ήθελε ο Τραμπ!

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα σε κλίμα σχετικής συναίνεσης έναν νόμο για τις ομοσπονδιακές δημόσιες δαπάνες που αποκλείει το ενδεχόμενο να επανενσκήψει το περιλάλητο «δημοσιονομικό βάραθρο» ως την 30ή Σεπτεμβρίου και ανέρχεται σε 1,163 τρισεκ. δολάρια, τον οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει πριν από την αυριανή προθεσμία.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο νόμος εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 79 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, την επομένη της έγκρισής του με 309 ψήφους υπέρ έναντι 118 κατά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν απομένει πλέον παρά η υπογραφή του προέδρου Τραμπ.

Ο νόμος αυτός αποτελεί καρπό μακροσκελών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και τους δημοκρατικούς. Αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά διατηρεί αρκετές δαπάνες που θεωρούνταν προτεραιότητες των δημοκρατικών.

Οι δημοκρατικοί θεωρούν πως κατάφεραν με αυτό το μπραντεφέρ να εμποδίσουν την ένταξη στον νόμο αυτόν μέτρων που αποτελούσαν προτεραιότητες του Τραμπ, όπως η ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Αλλά ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι υπέστη οποιαδήποτε ήττα και τονίζει πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν αισθητά σε σχέση με πέρυσι, ενώ το κείμενο επιτρέπει την εκταμίευση νέων πιστώσεων για την ενίσχυση η την συντήρηση των μεθοριακών υποδομών.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δέκα χρόνια των πιστώσεων για την ασφάλεια στα σύνορα», τόνισε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν και πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί «αξιοσημείωτη επιτυχία» για το πολιτικό του στρατόπεδο.

Στη Γερουσία χρειάζονταν 60 ψήφοι επί του συνόλου των 100, κάτι που έδωσε ειδικό βάρος στους δημοκρατικούς στη διαπραγμάτευση, αφού οι ρεπουμπλικάνοι δεν διαθέτουν παρά 52 έδρες.

Από το ένα και πλέον τρισεκατομμύριο δολάρια που προβλέπεται να δαπανηθεί φέτος, το υπουργείο Άμυνας θα λάβει περίπου 600 δισεκατομμύρια.

Ο Τραμπ προεξόφλησε τη Δευτέρα ότι θα δοθεί μια πολύ πιο σκληρή μάχη για το οικονομικό έτος 2018, το οποίο ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου, υπονοώντας ότι δεν θα διστάσει να επιτρέψει δημόσιες υπηρεσίες να κλείσουν προκειμένου να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
11χρονη από την Αγγλία έγινε η νεότερη γκραντμάστερ στο σκάκι - Συμμετείχε στη δεύτερη Ολυμπιάδα της
Το κορίτσι είπε ότι άρχισε να ασχολείται με το άθλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, όταν ήταν πέντε ετών, αφού ένας φίλος του πατέρα της έδωσε στην οικογένεια μερικά παιχνίδια και βιβλία
Η 11χρονη Μποντάνα Σιβαναντάν
Παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Θέουτα εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης - Δεχόταν απειλές έξω από το σπίτι του
«Η οικογένειά μου δεν το αξίζει να μείνω περισσότερο», είπε, επικαλούμενος προσβολές, απειλές και μια περίπτωση που κάποιος κόλλησε ένα κηδειόσημο έξω από το γραφείο του
μεταναστες θεουτα