Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τραμπ: Βάζει “φωτιά” με μία μόνο λέξη και… το κλείνει το μαγαζί!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μέλη τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων, που απαρτίζουν τα δύο σώματα του Κογκρέσου, κατάφεραν την προηγούμενη εβδομάδα να φτάσουν σε συμφωνία ούτως ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση… καθόλου βολική για την αμερικανική Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αν δεν είχε επέλθει αυτή η συμφωνία, το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αποτελούσε μονόδρομο, αφού τα δύο κόμματα δεν θα εξασφάλιζαν μόνιμη χρηματοδοτική λύση.

Με τη συμφωνία αυτή, λοιπόν, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατόρθωσαν να περάσουν ένα προσωρινό μέτρο χρηματοδότησης που θα καλύπτει τις ανάγκες του κράτους για μία εβδομάδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, μοιάζει να έχει… διαφορετική άποψη και βάζει “φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ! Αυτό διότι με δύο απανωτά tweets σήμερα, Τρίτη 02.05.2017, υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται ακριβώς αυτό που τα σώματα του Κογκρέσου προσπάθησαν να αποφύγουν, το “shutdown“! Δηλαδή το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στα tweets του: “Ο λόγος της διαπραγμάτευσης του πλάνου μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών είναι πως χρειαζόμαστε 60 ψήφους στη Γερουσία που δεν έχουμε! Πρέπει είτε να εκλέξουμε περισσότερους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές το 2018 ή να αλλάξουμε τώρα τους κανόνες για το 51%. Η χώρα μας χρειάζεται ένα καλό “shutdown” τον Σεπτέμβριο για να φτιάξουμε αυτό το χάλι!“.

Δείτε τα

 

Αυτοί είναι οι λόγοι εξαιτίας των οποίων ο Τραμπ ετοιμάζεται να… πατήσει το κουμπί!

Η συμφωνία που κλείστηκε μεταξύ των δύο κομμάτων και προέβλεπε την χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017, περιελάμβανε χρηματοδότηση για κάποια από τα αιτήματα του Τραμπ σχετικά με την Άμυνα, αλλά καμία χρηματοδότηση για κάποιες από τις βασικές του προεκλογικές εξαγγελίες, όπως το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Επίσης η συμφωνία αυτή προέβλεπε πως θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις για την Υγεία με βάση το Obamacare (σ.σ. το νομοσχέδιο ορόσημο της προεδρίας Ομπάμα, που επίσης ο Τραμπ είχε εξαγγείλει πως θα τερματίσει) αλλά και την έκτακτη χρηματοδότηση του Πουέρτο Ρίκο, όπου η οικονομική κρίση απείλησε το πρόγραμμα υγείας Medicaid.

Και τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούσαν προτεραιότητα στην ατζέντα των Δημοκρατικών.

Το Κογκρέσο αναμένεται να ψηφίσει για τη συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή μόνο μέχρι την ερχόμενη Παασκευή, 05.05.2017, χάρη στη συμφωνία που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να… τραβήξει το σχοινί, “απειλώντας” ουσιαστικά με κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ θα είναι ραγδαίες.

Με πληροφορίες από: usatoday.com
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε