Κυριακή, 19 Μαΐ
22oC Αθήνα

Λύπη και χαρά μαζί για τα κορίτσια που είχε απαγάγει η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Νιγηρία απαγωγή μαθήτριες Μπόκο Χαράμ
Φωτογραφία Reuters

Ένα θρίλερ που ξανάζησε η Νιγηρία. Αυτή τη φορά για μικρότερο διάστημα από το προηγούμενο. Η Μπόκο Χαράμ, οργάνωση που σκορπά τρόμο στη χώρα, άφησε ελεύθερα 76 από τα κορίτσια που είχε απαγάγει. Δυστυχώς, όμως, κάποια δεν επέστρεψαν στους δικούς τους.

Τα 110 κορίτσια που είχαν απαχθεί από την πόλη Νταπτσί στη Νιγηρία τον Φεβρουάριο. Σήμερα (21.03.2018) έγινε γνωστό πως οι περισσότερες απελευθερώθηκαν. Οι ισλαμιστές μαχητές της Μπόκο Χαράμ τις άφησαν μπροστά από το σχολείο τους.

Επικαλούμενο την κυβέρνηση, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι 76 μαθήτριες αφέθηκαν ελεύθερες. Το Reuters, επικαλούμενο συγγενείς και μαθήτριες που απελευθερώθηκαν, κάνει λόγο για μια μαθήτρια η οποία εξακολουθεί να κρατείται και πέντε που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κάποια από τα κορίτσια που αφέθηκαν ελεύθερα από τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ – Φωτογραφία Reuters

“Οι προσπάθειες του προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας για την απελευθέρωση των μαθητριών στο Νταπτσί απέφεραν καρπούς”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών, η οποία από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 76 μαθήτριες.

Φωτογραφία Reuters

Έτρεξαν στους γονείς τους

Η είδηση για την απελευθέρωση των κοριτσιών επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από γονείς των μαθητριών και από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν στο BBC ότι οι μαθήτριες μεταφέρθηκαν με οχηματοπομπή σήμερα το πρωί. Το BBC σημειώνει ότι οι συνθήκες της επιστροφής τους δεν είναι ακόμη σαφείς.

“Τα κορίτσια μεταφέρθηκαν με εννέα οχήματα και αφέθηκαν μπροστά από το σχολείο τους στις 08:00 τοπική ώρα”, επιβεβαίωσε ο Μπασίρ Μανζό, ο οποίος διευθύνει μια οργάνωση αρωγής προς τους γονείς των μαθητριών που έχουν απαχθεί.

Οι ένοπλοι έφυγαν αμέσως μόλις άφησαν ελεύθερες τις μαθήτριες. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται έναν από τους γονείς, τα κορίτσια έδειχναν καταβεβλημένα και κουρασμένα παρότι κάποια φέρεται ότι βρήκαν τη δύναμη να τρέξουν πίσω στις οικογένειές τους μόλις αφέθηκαν ελεύθερες.

Φωτογραφία Reuters

Το… παρελθόν της Μπόκο Χαράμ

Οι μαθήτριες, ηλικίας 11 ως 19 ετών, είχαν απαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μαζική απαγωγή μετά το 2014. Τότε η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει περισσότερες από 270 μαθήτριες από την πόλη Τσιμπόκ. Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Κάποιες από τις απαχθείσες του Τσιμπόκ δεν έχουν αφεθεί ακόμη ελεύθερες.

Η απαγωγή του Νταπτσί άσκησε πίεση στον πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2015 δεσμευόμενος να πατάξει την εννιαετή δράση της Μπόκο Χαράμ και ο οποίος πιθανόν να είναι υποψήφιος και του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις