Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Λύση στο προσφυγικό ζητούν οι πρόεδροι Αυστρίας – Ιταλίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μια ευρωπαϊκή λύση της προσφυγικής κρίσης ζήτησαν οι Πρόεδροι της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, και της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, με τον Αυστριακό Πρόεδρο να υποστηρίζει την εφαρμογή των αποκαλούμενων “Hotspots”, όπως επίσης τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τον Ιταλό ομόλογό του να απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της στην προσφυγική κρίση.

Στις δηλώσεις του, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Ιταλός Πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης με ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις και ταχύτητες», επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από τις χώρες, αλλά μόνον από την ΕΕ ως σύνολο, ενώ τόνισε ότι με την Αυστρία υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα τρέχοντα σημαντικά διεθνή θέματα.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Πρόεδρος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τη στάση και τα σχέδια της Βιέννης, σημειώνοντας πως οι πρόσφυγες αποτελούν αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στην Ευρώπη, με την Αυστρία να αισθάνεται ότι την αφορά πολύ έντονα, όπως συμβαίνει, κατά την άποψή του, τόσο με την Ιταλία όσο και τη Γερμανία, και πρέπει να τεθεί στην ατζέντα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο Χάιντς Φίσερ σημείωσε ότι μπορεί μεν να μειώνεται ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν μέσω Ουγγαρίας, ωστόσο το προσφυγικό ρεύμα θα μετατοπιστεί σε άλλα σύνορα, για αυτό και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ανάλογη στάση, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Βιέννης για μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων και την υλοποίηση της ιδέας για “Hotspots”, όπου θα γίνεται η καταγραφή των προσφύγων κατά την άφιξή τους.

Η Ρώμη φέρεται να απορρίπτει την ιδέα των “Hotspots”, προτού, όπως υποστηρίζει, υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε