Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μαδούρο: Κίνδυνος εμφυλίου στη Βενεζουέλα αν παρέμβουν οι ΗΠΑ

Βενεζουέλα Μαδούρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε, για πρώτη φορά, τον Νικολάς Μαδούρο με στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Η απάντηση δεν άργησε. Και ήταν απειλή για εμφύλιο.

Κάθε ώρα που περνά και πλησιάζει το τέλος του τελεσιγράφου που έχει δώσει η Ευρώπη στον Νικολάς Μαδούρο, η κατάσταση για τη Βενεζουέλα γίνεται όλο και πιο δραματική. Ο πρόεδρος της χώρας διεμήνυσε πως αν οι ΗΠΑ επέμβουν στη χώρα του, υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου.

Απόψε τελειώνει το τελεσίγραφο των οκτώ ημερών που δόθηκε στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει νέες εκλογές στη Βενεζουέλα. Το τελεσίγραφο δόθηκε από οκτώ χώρες της Ε.Ε. που απείλησαν τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες πως αν δεν πάει σε νέες εκλογές, θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο να «απαντήσει» χωρίς να ξέρει τι έχει πει ο Τραμπ. Το έκανε όχι με ομιλία προς τους υποστηρικτές του αλλά με μια συνέντευξη στο ισπανικό κανάλι La Sexta, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Παρασκευή (01.02.2019). Η συνέντευξη θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής (03.02.2019) αλλά αποσπάσματά της έχουν ήδη δημοσιευτεί. Και στην απειλή απάντησε με… προειδοποίηση (ή απειλή, όπως το δει κανείς) πως μπορεί η Βενεζουέλα να οδηγηθεί σε εμφύλιο!

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο Μαδούρο. Και έριξε το γάντι στις ΗΠΑ. «Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» είπε.

«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», λέει ο Μαδούρο στο La Sexta και μάλιστα πρόσθεσε πως οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.

Ο δημοσιογράφος Ζόρντι Έβολε, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, απάντησε: «Φοβάμαι από αυτό που λέτε, κύριε Μαδούρο». Αλλά τον Μαδούρο φαίνεται πως δεν τον φοβίζει ο εμφύλιος στη χώρα του. «Αλήθεια; Δεν με φοβίζει» απαντά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές στη Βενεζουέλα εκπνέει και οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Αυστρία έγινε η όγδοη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Ο Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο κάνοντας λόγο για «θράσος» και λέγοντας πως «δεν αποδεχόμαστε κανένα τελεσίγραφο από κανέναν».

Το Σάββατο, σε διαδήλωση των υποστηρικτών του είχε «διακηρύξει» πως «είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις