Δευτέρα, 22 Απρ.
17oC Αθήνα

Μαδρίτη: Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν κατά της αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές

Μαδρίτη: Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν κατά της αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές
Reuters

Μεγάλη διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά της χορήγησης αμνηστίας στους αυτονομιστές της Καταλονίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, 40.000 Ισπανοί συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Κρατώντας ισπανικές σημαίες, υποστηρικτές του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), διαδήλωσαν στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για την πιθανότητα να δοθεί αμνηστία στους αυτονομιστές της Καταλονίας από τον Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να παραμείνει στην πρωθυπουργία, μολονότι οι Σοσιαλιστές (PSOE) δεν κέρδισαν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Όπως υπολογίζουν οι αρχές της ισπανικής πρωτεύουσας, 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Ο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουλίου, θα μπορούσε να διατηρήσει το αξίωμά του εφόσον τον στηρίξει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν.

Το καταλανικό κόμμα Junts per Catalunya έχει επτά έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ο Πουτζδεμόν είναι καταζητούμενος στην Ισπανία για απόπειρα απόσχισης και έχει ζητήσει να παύσουν οι διώξεις εναντίον του ίδιου και των άλλων αυτονομιστών, ως προϋπόθεση για να στηρίξει τον Σάντσεθ.

Ο Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, ο ηγέτης του PP που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υποκύψει ποτέ στο αίτημα για αμνηστία στους διοργανωτές του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Στη συγκέντρωση των υποστηρικτών του είπε σήμερα ότι η παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των αυτονομιστών θα ισοδυναμούσε με χορήγηση αμνηστίας σε «επίδοξους πραξικοπηματίες».

Ένας διαδηλωτής, ο 72χρονος συνταξιούχος Γκρεγκόριο Καστενέδα, ταξίδεψε από το Σανταντέρ για να εκφράσει την αντίθεσή του στην αμνηστία. «Δεν είμαι υπέρ της κυβέρνησης που έχουμε. Για εμένα, πρόκειται για καταστροφή επειδή θα διχάσει πλήρως την Ισπανία», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Ο Σάντσεθ οργάνωσε μια δική του πολιτική συγκέντρωση στην Γκάβα, κοντά στη Βαρκελώνη. Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στο θέμα της αμνηστίας αλλά είπε ότι οι Σοσιαλιστές θέλουν να κλείσουν τις πληγές του διχασμού με αφορμή την καταλανική κρίση. «Προσπαθούμε να γυρίσουμε τη σελίδα», είπε.

Το 2021 ο Σάντσεθ έδωσε χάρη σε εννέα αυτονομιστές που είχαν φυλακιστεί μετά το δημοψήφισμα, το οποίο είχε κριθεί παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις