Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Μαίνεται ο “πόλεμος” Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου για νησιά Αιγαίου και Συνθήκη Λωζάννης

Μαίνεται ο “πόλεμος” Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου για νησιά Αιγαίου και Συνθήκη Λωζάννης
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Σκληρή απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τη συνθήκη της Λωζάννης και τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Κιλιτσντάρογλου τον προέτρεψε να φέρει αυτά τα αρχεία, γιατί έχει κι εκείνος –όπως είπε- αγωνία για να δει τι θα του δείξει.

Όπως μεταδίδει η ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: “Είπε ότι ετοιμάζει να μου δείξει τα αρχεία που έχουν να κάνουν με τη Λωζάνη. Κι εμείς περιμένουμε με αγωνία τι αρχεία ετοιμάζει να δείξει. Αλλά εμείς ρωτήσαμε ανοιχτά. Γιατί υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες σε νησιά που δεν δόθηκε η κυριαρχία τους ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία;

Στη Λωζάνη δεν υπάρχει όρος για αποστρατικοποίηση των νησιών που δόθηκαν στην Ελλάδα; Και τα εδάφη που ήταν ο τάφος του Σάχη Σουλεϊμάν δικά μας εδάφη ήταν. Τι θα πούμε εμείς ότι το έσκασαν και τα άφησαν στους τρομοκράτες; Αυτός που το σκάει και παρατάει ένα έδαφος γίνεται να είναι ήρωας; Ντρέπομαι να τα λέω αυτά, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να τα πω”.

Ακούστε τι είχε δηλώσει ο Ερντογάν

 

Μήνυμα Τσαβούσογλου για την «Εθνική Ημέρα Αντίστασης» των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης»

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, έκανε μνεία σήμερα στην «29η Ιανουαρίου Ημέρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Αντίστασης» της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που –σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- αποτελεί το σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα της ταυτότητας των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης», όπως του αποκαλεί ο Τσαβούσογλου.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου με μήνυμά του ανέφερε ότι «περιμένουμε αντίστοιχα βήματα από την Ελλάδα για την εξάλειψη της αδικίας προς τους “ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη”» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή και να τηρηθεί η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τεθούν υπό εγγύηση όλα τα βασικά δικαιώματα του κάθε πολίτη άνευ εξαίρεσης».

Πηγή: ΑΝΤ1

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις