Κόσμος

Μαίνονται οι φωτιές στην Αυστραλία – “Εγκαταλείψτε τα σπίτια σας”! Video

Οι αρχές στην Αυστραλία έδωσαν σήμερα εντολή σε κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες που τους πλησιάζουν καθώς οι πυροσβέστες πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο τις πάνω από 150 πυρκαγιές σε περιοχές χαμηλής βλάστησης στις ανατολικές και τις δυτικές ακτές της χώρας.

Ενώ η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας προσέφερε κάποια ανακούφιση στους πυροσβέστες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ, η προσοχή στράφηκε στη βορειότερη πολιτεία του Κουίνσλαντ, όπου πάνω από 80 πυρκαγιές απειλούσαν ζωές και σπίτια.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση «άμεσης εγκατάλειψης», που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων για τη Νούσα, έναν παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων, νότια του Μπρισμπέιν, την πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ.

«Αναμένουμε ότι ο κόσμος θα λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις και θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια επιβίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και, εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, τώρα είναι η ώρα να φύγουν», δήλωσε ο Γκρεγκ Κρίστενσεν, δήμαρχος του περιφερειακού συμβουλίου του Σίνικ Ριμ στο Κουίνσλαντ.

«Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή», δήλωσε ο Κρίστενσεν σε δημοσιογράφους. «Δεν υπήρχαν στο παρελθόν πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση όπως αυτές».

Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο ρίψης νερού συνετρίβη ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά δυτικά του Μπρισμπέιν, αν και ο πιλότος γλίτωσε με μικρά τραύματα, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία και η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών στο Κουίνσλαντ.

Οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση είναι συνηθισμένες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, αλλά η σφοδρότητα των πυρκαγιών καθώς και το γεγονός ότι ξέσπασαν νωρίτερα από το συνηθισμένο στην ανοιξιάτικη περίοδο του νότιου ημισφαιρίου αιφνιδίασαν πολύ κόσμο.

Μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των πυρκαγιών, οι οποίες έχουν καταστρέψει 10 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και περιοχών χαμηλής βλάστησης, καθώς τροφοδοτούνται από τις ακραίες συνθήκες ύστερα από τρία χρόνια ξηρασίας, η οποία σύμφωνα με ειδικούς επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή.

Περίπου 300 σπίτια έχουν καταστραφεί μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία τις τελευταίες ημέρες καθώς οι φλόγες εκτείνονται από τη βόρεια ακτή της πολιτείας έως μερικά μέτρα από τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ. Οι καιρικές συνθήκες – με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία- δεν αναμένεται να αλλάξουν άμεσα.

«Δεν θα έχουμε θέσει όλες αυτές τις πυρκαγιές υπό έλεγχο για πολλές, πολλές εβδομάδες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς. «Δυστυχώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βροχή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελανσόν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την «Επιχείρηση ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ για τα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί
Η επιχείρηση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί - Παράλληλα, ο Τραμπ έκανε λόγο για «πολύ θετικές συζητήσεις» με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen