Κόσμος

Μακελειό στη Σουηδία: Άγνωστος αριθμός νεκρών από την επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο

Τραυματίστηκε ο φερόμενος ως δράστης - «Πολύ οδυνηρή ημέρα για όλη τη Σουηδία» ανέφερε ο πρωθυπουργός

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (04.02.25) σε σχολείο  στη Σουηδία.

Η επίθεση με πυροβολισμούς έγινε στην πόλη Ερεμπρού, της Σουηδίας, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης, όπως μετέδωσαν σουηδικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Την είδηση για πολλούς νεκρούς μετέδωσαν η εφημερίδα Aftonbladet και τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα SVT και TV4. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν σχολίασε τις αναφορές για θύματα.

Από επίσημες πηγές, η σουηδική αστυνομία, σε νεότερη ενημέρωσή της για το συμβάν, που έκανε λίγο πριν τις 17:00 (ώρα Ελλάδας), τόνισε ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι άνδρας και τραυματίστηκε.

Παράλληλα ανέφερε ότι ερευνά τις εγκαταστάσεις του σχολείου και είπε ότι δεν μπορεί σε αυτό το σημείο να δώσει ακριβή απολογισμό νεκρών.

 

Νωρίτερα, στην πρώτη ενημέρωσή της στις 14:10 τοπική ώρα (15:10 ώρα Ελλάδας), η αστυνομία ανέφερε ότι πέντε άνθρωποι πυροβολήθηκαν στην επίθεση, λέγοντας ότι επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε σχολείο. Πέντε άτομα χτυπήθηκαν. Η κατάστασή τους δεν είναι σαφής. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», ήταν η ανακοίνωση της σουηδικής αστυνομίας νωρίτερα.

Δείτε LIVE εικόνα

Η επίθεση αντιμετωπίζεται ως «απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρηστική επίθεση και επίθεση με βαρύ οπλισμό». Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet, ακούστηκαν πυρά από αυτόματα όπλα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την παρουσία ένοπλων αστυνομικών γύρω από ένα κτίριο. Δεν έχουν τραυματιστεί αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές.

Η επίθεση έγινε μέσα σε ένα συγκρότημα σχολείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Εικόνες που τραβήχτηκαν μέσα από το σχολείο δείχνουν μαθητές να είναι κάτω από τα θρανία.

«Οι ειδήσεις που έρχονται για επίθεση στο Ορεμπρό είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικές αρχές βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την αστυνομία.

Μαθητές βρήκαν καταφύγιο σε κοντινά κτίρια

Πολλά παιδιά απομακρύνθηκαν από το σημείο και βρήκαν καταφύγιο σε κοντινά κτίρια, όπως μετέδωσαν νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο Aftonbladet, το νοσοκομείο του Örebro εκκένωσε τις μονάδες επειγόντων περιστατικών και εντατικής θεραπείας του, ώστε να υπάρχουν κενές κλίνες για τους τραυματίες. Τέσσερα άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρόμερ, είπε στο SVT Örebro ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή» και η επιχείρηση της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη.

«Η σουηδική κυβέρνηση παραμένει σε στενή επαφή με τις Αρχές», ανέφερε.

Πρωθυπουργός: «Πολύ οδυνηρή ημέρα για όλη τη Σουηδία»

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, σχολιάζει την επίθεση: «Με λύπη έλαβα πληροφορίες για την τρομερή επίθεση στο Ερεμπρού. Οι σκέψεις μου είναι με αυτούς που έχουν πληγεί και τους συγγενείς τους. Είναι μια πολύ οδυνηρή μέρα για όλη τη Σουηδία.

Οι σκέψεις μου είναι επίσης με όλους εκείνους των οποίων μία καθημερινή μέρα στο σχολείο μετατράπηκε σε τρομακτικό εφιάλτη. Το να είσαι περιορισμένος σε μια τάξη και να ανησυχείς για τη ζωή σου είναι ένας εφιάλτης που κανείς δεν πρέπει να βιώσει.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με την Αστυνομική Αρχή και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι σημαντικό το κοινό να παρακολουθεί πληροφορίες από την αστυνομία.

Η έκκλησή μου είναι επίσης να δώσουμε τώρα στην αστυνομία την ηρεμία που χρειάζεται για να διερευνήσει τι συνέβη και πώς θα μπορούσαν να έχουν συμβεί αυτά τα φρικτά εγκλήματα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Το Ισραήλ μας κόβει την επικοινωνία και την πρόσβαση στο διαδίκτυο» λένε ακτιβιστές μετά το «μπλόκο» του Madleen που πάει στη Γάζα
Μετά από 8 μέρες στη θάλασσα, το πλήρωμα σκοπεύει να φτάσει στη Γάζα μέχρι το πρωί της Δευτέρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από το Ισραήλ, όμως οι ακτιβιστές τονίζουν ότι «οι επόμενες 24 ώρες είναι πολύ κρίσιμες»
Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ στέκεται δίπλα σε παλαιστινιακή σημαία μετά την επιβίβασή της στο πλοίο Madleen και πριν αποπλεύσει για τη Γάζα μαζί με ακτιβιστές του Συνασπισμού Στόλου της Ελευθερίας 19
Πάνω από 100.000 διαδηλωτές σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά του Ισπανού πρωθυπουργού που κατηγορείται για διαφθορά - «Πέδρο Σάντσες παραιτήσου»
Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Μαφία ή Δημοκρατία». Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος 45.000- 50.000 άνθρωποι
Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Maria Aznar ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, με το σύνθημα «Μαφία ή Δημοκρατία» στη Μαδρίτη
1
Η Ουκρανία ανακοινώνει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία την «ερχόμενη εβδομάδα»
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από κάθε πλευρά- ήταν το μόνο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη
Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου αγκαλιάζει τη γυναίκα του καθώς επιστρέφει μετά από ανταλλαγή, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να μην αφήσει το σκάφος Madleen να φτάσει στη Γάζα – Ανάμεσα στους επιβάτες του και η Γκρέτα Τούνμπεργκ
«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη Χαμάς τονίζει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας
Ένα drone δείχνει το πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας Madleen που κατευθύνεται προς τη Γάζα, το οποίο οργανώθηκε από τη διεθνή ΜΚΟ Freedom Flotilla Coalition, αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών της Κατάνιας, Ιταλία 21