Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Μακελειό στην Πράγα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και πάνω από 30 οι τραυματίες από τους πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο

Μακελειό στην Πράγα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και πάνω από 30 οι τραυματίες από τους πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο
Φωτογραφία Reuters

Δεκάδες είναι οι νεκροί και ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες από το μακελειό με τους πυροβολισμούς στην Πράγα, που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (21.12.2023) το απόγευμα σε Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ.

Η αστυνομία της Τσεχίας έκανε αρχικά λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες, όμως περίπου 1,5 ώρα μετά, φαίνεται να ξεκαθαρίζει ο τραγικός απολογισμός του μακελειού με τους πυροβολισμούς στο πανεπιστήμιο της Πράγας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί ξεπερνούν τους 15 – μεταξύ αυτών και ο δράστης – και οι τραυματίες είναι πάνω από 30 εκ των οποίων οι 9 σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας, σε νεότερο απολογισμό του περιστατικού αυτού.

Η τσέχικη αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης έχει εξουδετερωθεί και ότι η εκκένωση του πανεπιστημίου κρατάει αρκετή ώρα, επειδή πολλοί σπουδαστές αμπαρώθηκαν στις αίθουσες του κτηρίου, βάζοντας θρανία και καρέκλες πίσω από την πόρτα, για να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον ένοπλο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μερικών σπουδαστών στο X (πρώην Twitter), όλα έγιναν στον 4ο όροφο σε Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της Πράγας. Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο και τους γύρω δρόμους για την προστασία των πολιτών.

Ο δράστης ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στα social media, ο δράστης του μακελειού είναι ο David Kozak, ένας 24χρονος φοιτητής του συγκεκριμένου πανεπιστημίου.

https://twitter.com/V_of_Europe/status/1737870241365950693

Σοκ προκαλούν οι εικόνες του φερόμενου δράστη, να βρίσκεται στην οροφή του πανεπιστημίου και να σημαδεύει με το πυροβόλο όπλο του τον κόσμο που τρέχει πανικόβλητος να ξεφύγει από το σημείο.

https://twitter.com/V_of_Europe/status/1737857431886282812

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης πυροβόλησε κατά δεκάδων ανθρώπων και μετά αυτοκτόνησε.

Βίντεο όπου ακούγονται οι πυροβολισμοί:

Φοιτητές είχαν βγει σε περβάζι της οροφής:

Βίντεο από την εκκένωση των φοιτητών:

Σπουδαστές αμπαρώθηκαν στις αίθουσες:

Εικόνες από την αποκλεισμένη περιοχή στην Πράγα:

Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα (ιστορικά γνωστό ως Πανεπιστήμιο της Πράγας) είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Τσεχίας.

Αποτελεί, επίσης, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη που λειτουργούν αδιάκοπα από την ημέρα που ιδρύθηκαν. Σήμερα, το πανεπιστήμιο αποτελείται από 17 σχολές, εκ των οποίων οι 14 στην στην Πράγα (οι 14) και οι υπόλοιπες στο Χράντεκ Κραλόβε και στο Πλζεν.

Με πληροφορίες και εικόνες από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις