Κόσμος

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Το προφίλ του δράστη, είχε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν γνωστός στις Αρχές

Σαραντάχρονος από το Κούινσλαντ με ψυχική νόσο είναι ο δράστης του μακελειού σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ και όπως όλα δείχνουν δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικά κίνητρα. 

«Στο στάδιο αυτό δεν διαθέτουμε κανένα στοιχείο, καμιά πληροφορία, καμιά απόδειξη ούτε καμιά πληροφορία που να μας αφήνει να εννοήσουμε ότι έχει (η πράξη του) ιδιαίτερα κίνητρα, κάποια ιδεολογία», εξήγησε ο υπαρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντονι Κουκ μιλώντας για το μακελειό στο εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ.

Αντιθέτως «γνωρίζουμε ότι ο δράστης έπασχε (…) από προβλήματα ψυχικής υγείας, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι ο άνδρας αυτός, ο οποίος ήταν γνωστός στην αστυνομία, είχε έρθει από την πολιτεία του Κουίνσλαντ (βορειοανατολική Αυστραλία).

Ο δράστης, ο Τζόελ Κάουτσι, καταδιώχθηκε και σκοτώθηκε από μια ηρωίδα αστυνομικό, το θάρρος της οποίας αναγνωρίστηκε και επαινέθηκε.

Ο Κάουτσι είχε απασχολήσει τις Αρχές για μικροπροβλήματα που συνδέονταν με την ψυχική νόσο του. Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια στην εφηβεία, αλλά η κατάσταση της υγείας του τα τελευταία χρόνια είχε επιδεινωθεί.

Σε άγνωστη χρονική είχε έρθει από το Κούινσλαντ στο Σίδνεϊ. Δεν είχε κάποια καταγεγραμμένη διεύθυνση και – σύμφωνα με την Guardian – εικάζεται ότι ζούσε μέσα στο αυτοκίνητό του. 

Ήταν ανύπαντρος και άνεργος, ενώ έκανε ταξίδια σε όλη την Αυστραλία. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα να εξερευνά το Σίδνεϊ… 

Η τελευταία επικοινωνία με τη μητέρα του ήταν τον Μάρτιο.

Βρέθηκε στην περιοχή καθώς τον τελευταίο καιρό έκανε surf στην διάσημη παραλία Bondi. 

 

Νεκροί πέντε γυναίκες και ένας άνδρας

Η Κάρεν Γουέμπ, μια άλλη αξιωματούχος της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε ότι έχασαν τη ζωή τους πέντε γυναίκες και ένας άνδρας.

«Δώδεκα άνθρωποι μεταφέρθηκαν εξάλλου στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 9 μηνών που βρίσκεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή» κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία. Η μητέρα του υπέκυψε στα τραύματά της.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στο μεγάλο εμπορικό συγκρότημα Westfield Bondi Junction, όπου το απόγευμα του Σαββάτου επικρατούσε συνωστισμός.

Ο δράστης φαίνεται πως έδρασε μόνος του, δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Για όλους εμάς αυτό το βράδυ, οι φρικτές σκηνές του Μποντάι Τζάνκσιον ξεπερνούν τις λέξεις», δήλωσε.

Ο Αλμπανέζι έπλεξε το εγκώμιο του θάρρους περαστικών που αλληλοβοηθήθηκαν και της αστυνομικού που επενέβη αψηφώντας τον κίνδυνο. «Είναι βεβαίως μια ηρωίδα. Χωρίς καμιά αμφιβολία έσωσε ζωές ενεργώντας έτσι», δήλωσε.

«Παράλογη» επίθεση

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, βρετανός μονάρχης, αλλά και αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, εξέφρασε σε ανακοίνωση τη «φρίκη» του γι’ αυτή την «παράλογη» επίθεση.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του χαρακτηρίζοντας κι αυτός την επίθεση «παράλογη».

Αυτού του τύπου οι επιθέσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Αυστραλία. Το Νοέμβριο 2018, ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι είχε σκοτώσει έναν άνθρωπο και τραυματίσει δύο άλλους σε δρόμο της Μελβούρνης πριν σκοτωθεί από την αστυνομία. Την ευθύνη για το έγκλημα είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στη Μινεσότα μετά τη νέα δολοφονία 37χρονου από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ – Εξαγριωμένο πλήθος φωνάζει «Έξω η ICE»
Ο 37χρονος Άλεξ Πρέτι που δολοφόνησαν στη Μινεάπολη πράκτορες της ICE, ήταν νοσηλευτής και εργαζόταν επί χρόνια φροντίζοντας σοβαρά ασθενείς βετεράνους του στρατού στο νοσοκομείο Βετεράνων της πόλης
Άνδρας κρατάει πλακάτ καθώς ομοσπονδιακοί πράκτορες χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, στις ΗΠΑ
20
Νέο σοκαριστικό βίντεο από την δολοφονία του 37χρονου στη Μινεάπολη: «Γιατί δεν προστάτευε η τοπική αστυνομία την ICE» αναρωτιέται ο Τραμπ
«Πολλά από αυτά που βλέπετε είναι μια ΚΆΛΥΨΗ για αυτή την κλοπή και απάτη. Ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης υποκίνησαν την εξέγερση, με την πομπώδη, επικίνδυνη και αλαζονική ρητορική τους» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ένα άτομο κρατά μια αμερικανική σημαία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ομοσπονδιακών πρακτόρων και μελών της κοινότητας στο σημείο όπου ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στη Μινεάπολη της Μινεσότα
5
Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν θανάσιμα 37χρονο πολίτη στη Μινεάπολη: Το δεύτερο θύμα μετά την γυναίκα με αναπηρία – Σκληρές εικόνες
«Είναι αποκρουστικό, o πρόεδρος Τραμπ πρέπει να τερματίσει την επιχείρηση και να αποσύρει τους χιλιάδες βίαιους, ανεκπαίδευτους πράκτορες από τη Μινεσότα, τώρα» λέει ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τιμ Γουόλτς
Ομοσπονδιακός πράκτορας ρίχνει δακρυγόνα κατά τη διάρκεια συμπλοκών στο σημείο όπου έλαβε χώρα πυροβολισμός με τη συμμετοχή ομοσπονδιακών πρακτόρων μετανάστευσης στο Μινεάπολις
25
«The Discombobulator»: Ο Τραμπ αποκαλύπτει τον μυστικό «Αποσυντονιστή» που χρησιμοποιήθηκε για να συλληφθεί ο Μαδούρο
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε με υπερηφάνεια ότι αυτό το μυστηριώδες όπλο αχρήστευσε τον εξοπλισμό του εχθρού όταν τα αμερικανικά ελικόπτερα εισέβαλαν στο Καράκας
Ο Νικολάς Μαδούρο με χειροπέδες, συνοδεία Αμερικανών ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας
Οργή στις ΗΠΑ: Συνελήφθη 2χρονο κοριτσάκι και πατέρας για παράνομη μετανάστευση στη Μινεσότα – «Αδιανόητη αθλιότητα»
Ο πατέρας της 2χρονης που βρίσκεται υπό κράτηση, με καταγωγή από τον Ισημερινό, έχει εκκρεμή αίτηση ασύλου και δεν έχει εκδοθεί οριστική εντολή απέλασης
Ένας αστυνομικός σημαδεύει με όπλο ένα σπίτι κατά τη διάρκεια επιδρομής της υπηρεσίας μετανάστευσης στο Σεντ Πολ της Μινεσότα 16