Κόσμος

Μακρόν: Δεν είμαστε Τουρκία – Ουδέποτε ήταν πρόθεση του νομοθέτη να καταστείλει τις ελευθερίες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε σήμερα εκείνους που υποστηρίζουν ότι «περιορίζουμε τις ελευθερίες στη Γαλλίας», συμπεριλαμβανομένου και του ξένου Τύπου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ειδησεογραφικό ιστότοπο.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω να λένε ότι περιορίζουμε τις ελευθερίες στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν στον ιστότοπο Brut, τον οποίο παρακολουθούν πολλοί νέοι στη χώρα. Όπως είπε, «κοροϊδεύουν» τη χώρα με αφορμή τη συζήτηση για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τη δημόσια ασφάλεια, το οποίο ενέτεινε την αντιπαράθεση για την αστυνομική βία.

Το άρθρο 24, το οποίο ορίζει πότε επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται εικόνες αστυνομικών ώστε, σύμφωνα με τις αρχές, να προστατεύονται τα όργανα της τάξης από το διαδικτυακό μίσος, προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερά και τις δημοσιογραφικές ενώσεις. «Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δεν είμαστε Ουγγαρία, ούτε Τουρκία», συνέχισε ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι η δημόσια συζήτηση «μολύνθηκε» από ένα κίνημα «εχθρικό προς την κυβέρνηση».

Click4More: Ουδέποτε ήταν πρόθεση του νομοθέτη να καταστείλει τις ελευθερίες

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε σε αυτόν τον ιστότοπο, ο Μακρόν απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως το Ισλάμ. Η Γαλλία «δεν έχει πρόβλημα με το Ισλάμ», διαβεβαίωσε, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Σχολίασε επίσης τα δημοσιεύματα ορισμένων αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης που κατηγορούν τη Γαλλία ότι διώκει τους μουσουλμάνους.

«Καταλόγισαν πολλές βλακείες στον νομοθέτη και όταν βλέπω πολλούς ξένους ανταποκριτές να αναφέρονται σε εφημερίδες, σε δημοσιογράφους ή σε άλλους που είναι σχεδόν ακτιβιστές και να το χρησιμοποιούν αυτό για (…) να εξηγήσουν ότι η Γαλλία θα περιορίσει όλες τις ελευθερίες, ειλικρινά, ουδέποτε ήταν αυτή η πρόθεση του νομοθέτη», τόνισε.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι υπάρχει «βία εκ μέρους των αστυνομικών». Όμως υποστήριξε ότι η έκφραση «αστυνομική βία» έχει μετατραπεί «σε σλόγκαν από εκείνους που έχουν κάποιο πολιτικό σχέδιο». Και κατήγγειλε ταυτόχρονα τη βία σε βάρος των αστυνομικών από «εντελώς άγριους ανθρώπους».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι τον Ιανουάριο θα μπει σε εφαρμογή μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορεί ο καθένας να καταγγείλει διακρίσεις. «Σήμερα, όταν κάποιος έχει χρώμα δέρματος που δεν είναι λευκό, τον ελέγχουν πολύ περισσότερο (…) Ταυτοποιείται ως παράγοντας προβλήματος και αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους νέους Γάλλους με μεταναστευτικό, μη ευρωπαϊκό υπόβαθρο, είπε: «Η Δημοκρατία σας αναγνωρίζει. Είστε μια ευκαιρία για αυτήν. Και επομένως η ατομική ιστορία σας είναι μέρος της ιστορίας μας» και της «γαλλικής ταυτότητας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1