Κόσμος

Μακρόν για σκάνδαλο Επστάιν: Η αμερικανική Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της

«Σκέφτομαι τα θύματα, όμως πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία δεν μπορώ να σχολιάσω. Ο Ζακ Λανγκ πήρε τη δική του απόφαση» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την αμερικανική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, στον απόηχο της δημοσιοποίησης από τις αμερικανικές Αρχές εκατομμυρίων εγγράφων που αφορούν την υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν. 

«Η αμερικανική Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της» τόνισε ο Μακρόν για την υπόθεση Επστάιν, στο περιθώριο δηλώσεων από το Παρίσι. Εξέφρασε τελος την λύπη του για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκαν ονόματα και φωτογραφίες των θυμάτων. 

«Σκέφτομαι τα θύματα, όμως πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία δεν μπορώ να σχολιάσω. Ο Ζακ Λανγκ πήρε τη δική του απόφαση» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου, η οποία έγινε γνωστή το Σαββατοκύριακο.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ πρότεινε να παραιτηθεί από το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου (IMA), με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά την έναρξη έρευνας της οικονομικής εισαγγελίας για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Έπστιν.

«Προτείνω να υποβάλω την παραίτησή μου στη διάρκεια προσεχούς έκτακτου διοικητικού συμβουλίου», έγραψε ο νυν πρόεδρος του IMA, ο οποίος έχει κληθεί αύριο, Κυριακή, στο υπουργείο Εξωτερικών. Χθες, Παρασκευή, η οικονομική εισαγγελία άρχισε προκαταρκτική έρευνα για «ξέπλυμα οικονομικής απάτης με επιβαρυντικές περιστάσεις» σε βάρος του Τζακ Λανγκ και της κόρης του, της Καρολίν.

Ο Ζακ Λανγκ
Ο Ζακ Λανγκ / EPA / LASZLO BELICZAY HUNGARY OUT

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, το υπουργείο του οποίου έχει υπό την κηδεμονία του το IMA, «έλαβε γνώση» της πρότασης του Τζακ Λανγκ να παραιτηθεί, δήλωσε ο ίδιος σήμερα σε δημοσιογράφους.

«Αρχίζω τη διαδικασία για να ορίσω τον ή την διάδοχό του επικεφαλής του IMA και συγκαλώ συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου σε διάστημα 7 ημερών, η οποία θα ορίσει έναν ή μία προσωρινό/ή πρόεδρο», πρόσθεσε επιστρέφοντας στο Παρίσι από διεθνή περιοδεία του.

Ο Τζακ Λανγκ βρισκόταν στο εδώλιο μετά τη δημοσιοποίηση, στα τέλη Ιανουαρίου, νέων ντοκουμένων σχετικά με τον αμερικανό χρηματιστή και σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Έπστιν, τα οποία φανερώνουν σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Μολονότι ο πρώην υπουργός δεν κατηγορείται για κάτι στο στάδιο αυτό, η αναφορά του ονόματός του 673 φορές σε ανταλλαγές με τον Τζέφρι Έπστιν και οι σχέσεις συμφέροντος που διατηρούσε με τον αμερικανό χρηματιστή έκαναν πολλούς πολιτικούς να απαιτήσουν την αποχώρησή του από το IMA.

«Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι αβάσιμες», είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα σήμερα ο Τζακ Λανγκ σε ανακοίνωσή του την οποία διαβίβασε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε το Ιράν πριν από τις εκλογές – Σκληρές προειδοποιήσεις σε Τεχεράνη και Χεζμπολάχ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο προληπτικής επίθεσης πριν από τις 27 Οκτωβρίου, αλλά προειδοποιεί για ισχυρή απάντηση σε τυχόν πλήγμα
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Απολογία Ιμάμογλου: Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό μου από την πολιτική ζωή
«Εμένα κατηγόρησαν για ταμείο διαφθοράς», είπε και υποστήριξε ότι οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει συνολικές απώλειες άνω των 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Εκρέμ Ιμάμογλου
Τζίμι Κίμελ για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Η πρώτη που την παράτησαν δύο Ντόναλντ Τραμπ – Καημένη, αυτό πονάει»
«Όχι μόνο έβγαινε με τον γιο σας επί έξι χρόνια, ήταν και αρραβωνιασμένοι και σχεδίαζαν να παντρευτούν», σχολίασε ο Κίμελ - «Χώρισαν κι εσείς τη στείλατε στην Ελλάδα για να την ξεφορτωθείτε»
Jimmy Kimmel accepts the award for best talk show for "Jimmy Kimmel Live!" during the 31st Annual Critics Choice Awards on Sunday, Jan. 4, 2026, at The Barker Hanger in Santa Monica, Calif.